Hlavní obsah

Drahé máslo před Vánocemi příliš nezlevní, mlékárny i obchodníci chtějí vydělat

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máslo letos prudce zdražilo a v obchodech se 250 gramů nyní v průměru prodává za historicky nejvyšších téměř šedesát korun. Přestože hlavní problém, tedy nedostatek smetany pro výrobu másla, už odpadl, zlevňovat se s výjimkou prodejních akcí do Vánoc moc nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jak mlékaři, tak obchodníci mají z másla marže, které jim umožňují přežít. Do Vánoc ceny budou stagnovat a o tom, jak to bude po Novém roce, rozhodne především situace na zahraničních trzích,“ řekla v pondělí Právu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marta Nováková.

Pravda však spíše je, že obchodníci i mlékárny se snaží na enormně drahém másle co nejvíce vydělat. Jejich marže totiž rozhodně nejsou jen na přežití. Tím spíše, že zemědělci dodávají v průměru litr mléka za 8,60 Kč.

Vyplácí se máslo dovážet z ciziny

„Od výrobců stála letos v lednu čtvrtka másla v průměru 29,80 Kč a na krámě se prodávala za 43,20 Kč. V září to od výrobců bylo za 38 Kč a na krámě pro spotřebitele za 57 Kč,“ vyčíslil v nedělním diskusním pořadu ČT 24 na základě údajů Českého statistického úřadu prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Těžko tedy při současných cenách másla věřit tvrzení Novákové, že marže je nanejvýš dvacetiprocentní. To by totiž u prodejců v září zdražilo v průměru jen zhruba o osm, a ne o devatenáct korun.

Předsedkyně SOCR přesto z nynější drahoty másla viní především mlékárny. Podle ní jsou nyní v ČR ceny výrobců vyšší než například v Německu či Polsku, čehož čeští obchodníci pochopitelně využívají.

Mlékárny své současné marže prozradit nechtějí. „Cena, za niž dodáváme, je záležitostí smluv s řetězci. Tyto údaje se mění prakticky každý den a my je kvůli obchodnímu tajemství nesdělujeme,“ řekla v pondělí Právu tisková mluvčí Madety Marta Faktorová.

Jak nedávno prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), u potravinářů zůstává 25 až 30 procent z ceny másla, těch zbývajících padesát procent si přirážejí obchodníci.

Nováková to striktně odmítá. „Jurečka také tvrdil, že mlékárny dodávají obchodníkům máslo v průměru za 36 korun, ale to může být pravda jen u jediné mlékárny ze všech. Já celou kauzu s cenami másla považuji za politickou, uměle vytvořenou před volbami,“ uvedla.

Nepodléhat panice

Prezidentka SOCR nicméně připouští, že právě na základě mediální kampaně a tlaku politiků začaly obchodní řetězce své marže snižovat. Se skutečným zlevněním přesto podle ní nelze do Nového roku počítat.

Rozhodně však nehrozí nedostatek másla. Spotřebitelé by tedy neměli podléhat panice a skupovat ho ve velkém. Tím jen nahrávají prodejcům.

„Cena másla jde na evropských trzích dolů, cena smetany také, takže neočekávám, že by měla v ČR nadále růst. Udrží se ještě chvíli plus minus na stejné úrovni. Dneska však říkat, jestli pak bude máslo stát 43, nebo 45 korun, nelze. Každý z řetězců má jinou obchodní politiku,“ připomíná Toman.

V pořádku ovšem rozhodně není, že například Němci i přes prudké zdražení platí nadále za máslo po přepočtu kurzem méně než Češi a přitom měsíčně v průměru pobírají třikrát víc peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám