Hlavní obsah

Tržby obchodů v září rostly. Pomohly prodeje oblečení a obuvi

Novinky, tov

Tržby maloobchodu v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta ze srpnových 4,8 procenta. Nejrychleji rostly tržby prodejen s oděvem a obuví a také prodeje přes internet. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Tržby prodejen oděvu a obuvi v září rostly meziročně o 22,3 procenta. Lidé víc nakupovali také elektroniku nebo zboží pro sport a rekreaci nebo nábytek. Naopak za potraviny lidé utráceli jen mírně více.

„Předčasný nástup podzimu zahnal lidi do obchodů s oblečením,” komentovala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Podle ní pokračuje trend, kdy domácnosti utrácejí nejen za zboží, které nutně potřebují, ale i za zboží zbytné.

I nadále se daří prodejům zboží z e-shopů či prostřednictvím zásilkových služeb, které oproti loňskému září stouply o 19,3 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Prodeje aut, které statistici počítají zvlášť, v září meziročně rostly o necelá dvě procenta.

„V mezinárodním kontextu je růst maloobchodních tržeb v Česku výrazně vyšší než ve většině zemí Evropské unie. Důvodem je rychlý růst české ekonomiky s velmi nízkou nezaměstnaností a růstem mezd,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ten odhaduje, že svižný růst tržeb bude pokračovat i v závěru letošního roku a v souhrnu za celý letošní rok lze počítat s růstem maloobchodu přes pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám