Hlavní obsah

Máslo už nemá důvod zdražovat, mléčného tuku je dost

Novinky, bož, tov

Cena másla v Česku by na základě posledního vývoje evropského a světového trhu měla začít klesat. Novinkám to ve středu sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. O kolik a kdy máslo zlevní, zatím zůstává nejasné. Podle řetězce Globus bychom se levnějšího másla mohli dočkat již v listopadu, podle ministerstva by ale mohlo před svátky znovu zdražit kvůli vyšší poptávce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na trhu v EU je od 37. týdne roku 2017 zaznamenáván postupný pokles průměrné ceny másla a cena v České republice je silně ovlivněna vývojem na jednotném trhu,“ uvedla Ježková.

Kdy a o kolik máslo v tuzemsku začne zlevňovat, podle ministerstva závisí na poptávce a cenové politice zpracovatelů a obchodních řetězců. „Očekáváme však ještě nárůst ceny v období kolem vánočních svátků,“ řekla Ježková.

Mléčného tuku už je dostatek

„Vysoká cena másla je způsobena především zvýšenou poptávkou po mléčném tuku a nedostatkem suroviny,“ připomněla mluvčí resortu.

„Podle aktuálních informací je suroviny dostatek, a proto není důvod k dalšímu navyšování ceny. Růst cen před vánočními svátky neočekáváme,“ uvedla pro Novinky mluvčí Globusu Pavla Hobíková. „Přibližně v polovině listopadu ceny másla začnou mírně klesat,“ upřesnila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny másla v regionech

„Cena se vždy odvíjí od celkové situace na trhu. Nejsme proto schopni říct, jaký bude mít do budoucna vývoj,“ komentovala vývoj o poznání opatrněji tisková mluvčí řetězce Lidl Zuzana Holá.

V Německu očekávají zlevňování v listopadu

Jak Novinky informovaly, již v říjnu zdražování o něco zpomalilo. Ještě v září činilo meziměsíční zdražení pět korun (téměř desetina), v říjnu už to byly jen koruny tři (pět procent). Meziroční zdražení pak činilo 54,42 procenta, zatímco v říjnu šlo o 49,53 procenta. [celá zpráva]

Zlevnění v listopadu podle agentury AFP očekávají i v Německu. Ceny másla tam přitom za posledních dvanáct měsíců stouply o 70 procent, tedy nejvíce od znovusjednocení země v roce 1991, uvedl deník Die Welt. Průměrná cena tak nyní dosahuje dvou eur (51,40 koruny).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám