Hlavní obsah

Máslo dále zdražuje, už překonalo hranici 60 korun za kostku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena másla roste i v říjnu. Čtvrtkilová kostka stála 42. týden letošního roku v průměru 60,50 koruny. To je o 20 korun více než před rokem a o 5,35 procenta více než před měsícem. Vyplynulo to z výpočtů Novinek na základě dat z otevřené databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Článek

Z dat je patrné, že zdražování o něco zpomalilo. Ještě před měsícem činilo totiž meziměsíční zdražení pět korun (téměř desetina), v říjnu už to byly jen koruny tři (pět procent). Meziroční zdražení pak činilo 54,42 procenta, zatímco nyní jde o 49,53 procenta.

V sousedním Německu ceny másla za posledních dvanáct měsíců stouply o 70 procent, uvedl deník Die Welt. Průměrná cena dosahuje dvou eur (51,40 koruny). Takto dramatický nárůst Německo od svého znovusjednocení v roce 1991 nepamatuje, podotkl deník.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Dražší než u nás je máslo v Rakousku. Průměrná cena čtvrtky másla dosahovala v říjnu v tamních obchodech podle stanice ORF 2,50 eura (64,23 koruny). Rakouská média hovoří dokonce o osmdesátiprocentním meziročním nárůstu.

Vysoká poptávka a nízká produkce

Ceny másla v posledním roce žene nahoru kombinace růstu poptávky s propadem produkce. Poptávku posiluje mimo jiné zájem v asijských zemích, například Číně, Japonsku nebo Jižní Koreji. Zájem je i na Západě, kde máslo ztratilo nálepku nezdravého jídla.

Na snížené produkci se pak podepisuje nedostatek mléčného tuku, z nějž se vyrábí. Jak připomněl Spiegel Online, svůj podíl na tom má to, že výkupní ceny mléka byly v Evropě ještě nedávno velmi nízké. Zemědělci v důsledku nižších cen často začali šetřit na krmení krav. Problémy však mají i v Austrálii a na Novém Zélandě, kde se na produkci mléka a v něm obsaženém tuku negativně podepsalo horké počasí. Sucho vede k horší sklizni, což znamená, že i v této části světa mají zemědělci problémy zvířata kvalitně nakrmit.

V akci za 53,50

„Je možné, že opticky základní cena ještě o něco málo vzroste,“ řekl Novinkám marketingový ředitel Kupi.cz Petr Miklík. „Očekáváme ale, že to bude spíše marketingový tah a obchodníci budou nabízet akční ceny na úrovni těch současných. V období Vánoc tak podle nás bude možné máslo stále koupit za cenu kolem padesáti korun,“ domnívá se Miklík.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny másla v regionech

Průměrná cena másla v akci byla podle něj v září 53,47 koruny. Z dat služby Kupi.cz, která nabízí porovnání cen z letáků a katalogů všech českých supermarketů a hypermarketů, je zároveň patrné, že počet slevových akcí v posledních měsících klesá. Zatímco ještě v květnu jich bylo 32, v srpnu jen osm, v září 18 a v říjnu opět osm. Zájem o slevy na máslo je přitom vysoký, podle údajů Kupi.cz v říjnu uživatelé slevy na tento produkt hledali oproti dubnu čtyřikrát častěji.

Margarín zdražuje minimálně

Oproti dramatickému vývoji cen másla výrobci rostlinných tuků zdražují jen velmi mírně, ukazují dlouhodobá data.

„Po sametové revoluci margaríny jely na vlně zdravého životního stylu a novosti, díky čemuž prodeje raketově vystřelily. Od roku 1998 ale jejich spotřeba v podstatě stagnuje. Objevily se pochybnosti o zdravotní vhodnosti margarínů a lidé naopak znovu přišli na chuť máslu, bez kterého se česká kuchyně prostě neobejde,“ shrnul Miklík.

Anketa

Za jakou maximální cenu byste ještě koupili 250 g másla?
Do 30 Kč
33,1 %
31-40 Kč
44,6 %
41-50
4,6 %
51-60
2,1 %
61-70
1 %
I více než 71 Kč
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2840 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám