Hlavní obsah

Čas přezouvání pneumatik je tu. Přepravci výrazně zvedli ceny za jejich doručení

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přepravní firmy se připravují na velký nápor v doručování pneumatik, který každoročně vrcholí s blížícím se listopadem a povinností přezout na zimní gumy. V reakci na zvyšující se poptávku prodejců pneumatik a růstu prodejů přes internet přepravci sáhli ke skokovému navýšení cen zhruba o třetinu. Vyplývá to z vyjádření spedičních firem i České pošty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Výměna letních pneumatik za zimní.

Článek

„Pneumatiky jsou sezónní záležitost. Vloni jsme v říjnu a listopadu evidovali oproti předchozím měsícům šestinásobnou poptávku po jejich přepravě a letos to bude zřejmě ještě víc, protože internetový prodej v Česku meziročně vzrostl o 20 procent, což se projeví i na prodeji gum,“ řekl ředitel internetové přepravní služby Zaslat.cz Miroslav Michalko.

Podle něj došlo napříč přepravním trhem k dvaceti až padesátiprocentnímu navýšení cen za balík a u velkých spedičních firem v průměru stouply na sto korun za balík se dvěma pneu.

E-shopy mají s přepravci uzavřené smluvní ceny a množstevní slevy. Když posílá dvě pneumatiky fyzická osoba, zaplatí nejčastěji 75 - 99 korun za kus.

„I přes vyšší ziskovost pneumatiky přinášejí přepravcům obrovské kapacitní zatížení. Jsou objemově náročné na uskladnění, a ještě náročnější na lidskou sílu. Kvůli svým rozměrům se nevejdou na automatické třídičky, takže je musí ručně třídit, nakládat i vykládat zaměstnanci a řidiči,“ dodal.

Vzhledem k rostoucím prodejům pneumatik z e-shopů očekává, že některé přepravní firmy nebudou schopné poptávku plně uspokojit a budou muset odmítat část zakázek.

Zdražila i pošta

„Od letošního roku došlo ke dvěma změnám v oblasti přepravy pneumatik. Byly zavedeny limity pro podání a byla navýšena cena o více než 30 procent. Důvodem těchto opatření je snaha nezahltit provoz nárazovými dodávkami pneumatik,“ řekl Novinkám mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Konkrétní limity a ceny ale na dotaz odmítl upřesnit s tím, že je to otázka smluvního vztahu mezi Českou poštou a podavatelem, který nemůže komentovat.

Zvýšený zájem o přepravu pneumatik hlásí také služba Zavezu.cz, která přes mobilní aplikaci spojuje lidi, kteří zrovna někam jedou autem, dodávkou nebo i vlakem, s těmi, kteří potřebují něco převézt.

„Poptávky v sezóně rostou o 250 procent. Mezi nejčastější poptávky na Zavezu.cz patří právě pneumatiky a ALU kola. Především v rámci Sbazaru je to hodně žádané zboží a s blížící se zimou poptávky přibývají.

Mezi nejčastější poptávky na Zavezu.cz patří pneumatiky a ALU kola. Především v rámci Sbazaru je to hodně žádané zboží a s blížící se zimou poptávky přibývají, řekl Novinkám spoluzakladatel společnosti David Pertl.

Zdražení přepravy může být příčinou i zvýšení cen u služeb pneuservisů. Většina z nich je zvyklá na dodávky v reálném čase, což jim umožňuje držet menší zásoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám