Hlavní obsah

Koruna je vůči euru nejsilnější od konce intervencí

• Aktualizováno
Novinky, bož

Česká měna v pondělí po poledni posílila na 25,64 koruny za euro. Vyplynulo to z dat serveru Roklen24. Jde o jednu z nejsilnějších hodnot od začátku intervencí České národní banky (ČNB), které bankéři zahájili v listopadu 2013 a od nichž upustili letos v dubnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

V pátek, první den sněmovních voleb, se kurz držel poblíž hranice 25,70 koruny za euro. Už v tu chvíli byla pozice koruny nejsilnější od zahájení měnových intervencí. Po 17. hodině se pak dostala dokonce na hodnotu 25,621 koruny za euro, sdělil Novinkám hlavní editor Roklen24 Jan Berka.

Dolar stojí 21,83 koruny, v pátek to bylo dokonce 21,80, což byla nejvyšší hodnota za poslední tři roky. Ještě na začátku letošního roku stál dolar 26 korun.

„Koruna, i přes mírné oslabení z dnešního rána, ve výsledku potvrdila svou imunitu vůči politickému dění, když se v povolebním prostředí dostala na úrovně zhruba dva haléře od dosud nejsilnější pointervenční hodnoty. I nadále jejím hlavním motorem zůstává vidina zvýšení úrokových sazeb ČNB, která se projevuje v nárůstu těch tržních,” uvedl Berka.

„Co se týče dalšího vývoje koruny, tento týden do hry vstoupí například zasedání Evropské centrální banky. V jejím případě by mohlo dojít na změnu v dosud prováděné měnové politice, a to především z hlediska programu kvantitativního uvolňování,” dodal.

ČNB intervencemi od konce roku 2013 do letošního dubna v obavách z možné deflace držela kurz koruny nad hranicí 27 korun za euro. Jedním z cílů bylo dosáhnout dvouprocentní inflace. Tento cíl banka již překonala. Na intervence vynaložila více než dva bilióny korun.

Reklama

Související články

Koruna posílila nejvíce od intervencí

Česká měna v pondělí vůči euru přechodně zpevnila na nejsilnější úroveň od zahájení intervencí České národní banky v listopadu 2013, když se odpoledne dostala...

Výběr článků

Načítám