Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty od minulého týdne mírně vzrostly

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 koruny za litr. Jeho cena se tak už více než měsíc téměř nemění. Litr nafty se pak prodává v průměru za 29,21 koruny, což je o čtyři haléře více než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. říjnu.

Článek

Nejdražší benzín zůstává i nadále na Vysočině, kde vyjde průměrně na 30,81 koruny za litr, což je o dva haléře více než před týdnem. Jen o dva haléře nižší než na Vysočině je cena Naturalu 95 v Praze. Pražané tak natankují litr benzínu za 30,79 koruny, což představuje mezitýdenní nárůst o dva haléře.

Nejméně se za benzín platí v Libereckém kraji. Litr tam stojí o v průměru 29,86 koruny, stejně jako před týdnem. Pod 30 korunami zůstává cena Naturalu 95 ještě v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji.

Na Vysočině natankují řidiči i nejdražší naftu. Tamní čerpací stanice si za litr účtují průměrně 29,93 koruny, což je o šest haléřů více než před týdnem. V hlavním městě řidiči litr nafty natankují za 29,89 koruny, o devět haléřů více než minulou středu.

Naopak nejnižší je cena dieselu v Královéhradeckém kraji, kde se platí v průměru 28,76 koruny, o šest haléřů více než před týdnem.

Ceny ropy ve středu kolísaly

Ceny ropy na světových trzích ve středu kolísaly. Cena severomořské ropy Brent se nejprve vyšplhala až na třítýdenní maximum 58,54 amerického dolaru za barel, načež o velkou část zisků přišla kvůli zprávě o růstu zásob benzínu a dalších ropných produktů ve Spojených státech. Kolem 18.30 středoevropského času tak vykazoval Brent nárůst jen o zhruba 0,1 procenta na 57,96 dolaru za barel.

Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oscilovala kolem 51,88 dolaru, což je hodnota z předchozího závěru obchodování.

Budoucímu růstu ceny ropy nasvědčuje skutečnost, že americký prezident Donald Trump v pátek oznámil, že Teherán dodržuje jadernou smlouvu a zavedl nové sankce proti íránskému režimu. [celá zpráva] V rámci předchozího kola sankcí klesly dodávky ropy na světové trhy o zhruba jeden milión barelů denně, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám