Hlavní obsah

Jako by nestačilo máslo, teď zdražují vejce. Je málo nosnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen máslo, ale i vejce letos v obchodech zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé může cena vzrůst i na více než pět korun, zvlášť před Vánoci. Na vině je nedostatek nosnic v EU, které byly kvůli aféře s insekticidem fipronilem odstavené nebo vybité, domnívá se.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Cena vajec v Evropě jde výrazně nahoru a dá se tedy předpokládat, že cena vajec v České republice bude také vyšší. V Evropě se kvůli fipronilu snížil stav nosnic a produkce, od čehož se odvíjí právě cena,” uvedla Dlouhá.

„Samozřejmě toho využívají hlavně obchodní řetězce. Dosud byla v ČR výroba vajec na úrovni rentability a postupně se dostává na výrobní náklady,” dodala. Výrazně zdražují například v Německu nebo Polsku.

Tlak na cenu potvrzuje i ministerstvo zemědělství, podle nějž však přesný odhad budoucích cen není možný. „Aktuální zprávy, které má ministerstvo k dispozici, potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen,” řekla k tomu mluvčí resortu Markéta Ježková. Obnova produkce vajec však podle ní nebude v řádu týdnů, ale měsíců.

Zpřísněné kontroly kvůli fipronilu

Česko na začátku září rozšířilo povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států EU. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumiliónová pokuta.

Skandál s jedem ve vejcích vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících fipronil. Podle Dlouhé mohly být odstaveny milióny nosnic, přesné údaje ale jednotlivé státy nezveřejňují.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám