Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty v Česku v uplynulém týdnu stagnovaly

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu stagnovaly. Benzin Natural 95 v průběhu týdne zlevnil o haléř na průměrných 30,22 koruny za litr. Nafta pak ve středu stála průměrně 29,17 koruny, což je o dva haléře více než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 4. říjnu

Článek

Cena Naturalu 95 se příliš nemění poslední zhruba měsíc, u nafty se v uplynulém týdnu růst téměř zastavil po předchozím několikatýdenním zdražování.

Za Natural 95 si nejvíce účtují čerpací stanice na Vysočině, průměrně 30,79 koruny za litr. To znamená o tři haléře více než v Praze, kde byl dosud nejdražší. V Praze za týden totiž benzín v průměru o tři haléře zlevnil, zatímco na Vysočině o celých třináct haléřů zdražil.

Nejméně motoristé za benzín platí v Ústeckém kraji, kde litr stojí v průměru 29,81 koruny. To je o dva haléře méně než před týdnem. Pod 30 korunami se průměrná cena drží ještě v Libereckém, Jihočeském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji.

I nafta je nejdražší na Vysočině

Nejdražší nafta je na Vysočině, kde řidiče litr přijde na 29,87 koruny. Nafta tam tak za poslední týden o další haléř zdražila. Na druhém místě je Praha, kde litr nafty zlevnil o pět haléřů na 29,80.

Nejlevnější naftu natankují řidiči v Královéhradeckém kraji. Za týden tam průměrně zdražila o šest haléřů na 28,66 koruny za litr.

Ceny ropy ve středu spíše stagnovaly

Ceny ropy ve středu stagnovaly. Cena severomořského Brentu poklesla o 0,2 procenta na 56,50 amerických dolarů za barel, zatímco americká lehká ropa WTI mírně zdražila a dostala se těsně nad 51 dolarů za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve středu uvedla, že v příštím roce očekává vyšší poptávku po své ropě. Podle nejnovějšího odhadu bude svět od kartelu OPEC potřebovat 33,06 miliónu barelů ropy denně, což je o 230 tisíc barelů denně více, než uváděla dosavadní prognóza OPEC.

Reklama

Výběr článků

Načítám