Hlavní obsah

Správce prodal výrobní části firmy Vítkovice Power Engineering

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobní části ostravského podniku Vítkovice Power Engineering (VPE), který je od loňska v úpadku a od srpna v konkurzu, získala společnost Taxton Property ze skupiny Franco De Poisd ´Eau. Ve středu to uvedl insolvenční správce podniku David Vandrovec, cenu nesdělil. Prodej schválil věřitelský výbor firmy i soud. Výroba by v podniku měla pokračovat.

Foto: EK Media

Do insolvence VP přivedla mimo jiné stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre (na snímku) v Turecku.

Článek

„Jsem šťastný, že se nám podařilo v plánovaném termínu najít opravdu vážné zájemce o koupi výrobních částí podniku Vítkovice Power Engineering a nemuseli jsme ukončit výrobu a propustit stovky pracovníků,” řekl Vandrovec s tím, že bylo zachráněno zhruba 600 pracovních míst.

Společnost Taxton Property sídlící v Praze se podle obchodního rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí.

Naopak se nepodařilo prodat vítkovický závod Hard v Jeseníku, kde pracuje zhruba 150 lidí. Výroba tam tak skončí a zaměstnanci dostanou výpovědi. O závod projevil zájem jediný zájemce.

„Rakouský zájemce nakonec předložil nabídku, která nebyla přijatelná pro mateřskou společnost Vítkovice, a. s., a těžko přijatelná by byla i pro samotného správce, když zájemce odmítl převzít všechny zaměstnance a závazky vyplývající z pracovněprávních vztahů a kolektivní smlouvy s odbory,” uvedl v tiskové zprávě Vandrovec.

Krizový tým se podle něj ještě bude pokoušet najít nějaké řešení, které by nakonec pomohlo pracovní místa zachránit. „Jak reálná šance je na případný úspěch v tomto ohledu, si ale nedovoluji ani odhadnout,” uvedl insolvenční správce.

VPE dříve patřily k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. Do insolvence je přivedla mimo jiné problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, která dosud nefunguje. Největší projekty jako elektrárny Prunéřov, Mochovce či Adularya předmětem prodeje nebyly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám