Hlavní obsah

Šéf Uberu se omluvil a nabízí Londýnu změny, aby si udržel licenci

Šéf alternativní taxislužby Uber Dara Khosrowshahi se omluvil Londýňanům za chyby a slíbil učinit změny. Snaží se tak zvrátit rozhodnutí o odebrání provozní licence na jednom z velkých trhů firmy, napsala dnes agentura Reuters.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Londýnský úřad zodpovědný za dopravní systém (TfL) v pátek oznámil, Uberu neobnoví provozní licenci, která vyprší na konci září. Praktiky Uberu podle úřadu představují bezpečnostní riziko pro veřejnost. Aplikaci Uberu v Londýně využívá zhruba 40 tisíc řidičů a 3,5 milionu cestujících.

Londýnský starosta Sadiq Khan v reakci na omluvu a slíbené změny požádal TfL, aby se setkal s šéfem Uberu. Khan v minulosti firmu kritizoval.

Firma se proti rozhodnutí může odvolat do 14. října. Řidiči Uberu zatím budou moci pokračovat v přepravě cestujících, dokud nebude ukončen odvolací proces. To může trvat několik měsíců.

Riziko pro veřejnost?

Londýnská policie si letos stěžovala, že aplikace Uberu neumožňuje upozornit na vážné zločiny včetně údajných sexuálních útoků na zákazníky ze strany řidičů, nebo jí to trvá příliš dlouho. To podle ní znamená ohrožení pro veřejnost.

„Je pravda, že na cestě došlo k problémům. Jménem všech lidí v Uberu po celém světě se omlouvám za chyby, které jsme udělali,“ napsal Khosrowshahi v otevřeném dopise Londýňanům.

Uber
Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Uber poskytuje své služby v Londýně od roku 2012, firma tvrdí, že má ve městě 3,5 miliónu zákazníků.

„Odvoláme se proti rozhodnutí jménem miliónů Londýňanů, ale učiníme tak s vědomím, že se musíme také změnit," dodal. Neupřesnil však, jaké chyby myslí.

Šéf Uberu pro Británii Fred Jones uvedl, že firma pracuje s policií na vyřešení toho, jak by mohla lépe hlásit incidenty.

Problémy ve více městech

Uber začal působit v Londýně v roce 2012. Firma čelí po celém světě regulačním a právním překážkám kvůli odporu provozovatelů tradičních taxislužeb. Byla již také donucena opustit některé země, jako Dánsko a Maďarsko.

Na druhé straně se jí však podařilo také zvrátit zákazy a další zábrany v jiných zemích. Na počátku letošního roku Itálie krátce zablokovala provoz Uberu kvůli nepoctivé konkurenci, o týden později však zákaz zrušila. V dubnu také po dvou měsících obnovil Uber své služby na Tchaj-wanu.

Petice, která vyzývá TfL ke zrušení rozhodnutí o neobnovení licence Uberu, měla v pondělí v poledne již více než 750 tisíc podpisů.

Uber čelí problémům rovněž v České republice, kde ho taxikáři považují za nekalou konkurenci. Minulý týden taxikáři protestovali proti společnosti Uber na ruzyňském letišti. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Protest taxikářů na letišti Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám