Hlavní obsah

Tvrdá rána pro Uber, končí v Londýně a s ním 40 tisíc řidičů

Londýn
Aktualizováno

Londýnské úřady v pátek oznámily, že neobnoví licenci alternativní taxislužbě Uber, která vyprší s koncem září. Podle správního orgánu Transport for London (TfL), který je zodpovědný za dopravu v Londýně, není firma provozující stejnojmennou aplikaci k převozu osob způsobilá k tomu, aby byla držitelem provozní licence, uvedl v pátek server deníku Telegraph.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

Společnost má nyní 21 dní na podání odvolání. Pokud se odvolá, může dál působit až do skončení odvolacího řízení. Firma už uvedla, že hodlá rozhodnutí TfL napadnout u soudu.

V případě zamítnutí odvolání nebude smět zhruba 40 000 řidičů Uberu, kteří přepravují pasažéry v Londýně, v hlavním městě Spojeného království působit.

„Přístup a chování Uberu vykazuje nedostatek společenské odpovědnosti ve vztahu k řadě problémů, které mají potenciální dopady na bezpečnost veřejnosti,“ uvedl v pátek TfL v překvapivém prohlášení. Krok úřadu podpořil i starosta Londýna Sadiq Khan.

Uber poskytuje své služby v Londýně od roku 2012, firma tvrdí, že má ve městě 3,5 miliónu zákazníků. Podnikání firmy se nelíbí tradičním taxislužbám, Uber ale čelí také kritice odborů také kvůli přístupu ke svým řidičům či kvůli údajnému podílu na zhoršení dopravní situace v Londýně a častějším zácpám.

Uber poskytuje služby v mnoha zemích světa a často řeší spory s místními samosprávami. Za nekalou konkurenci ho považují i taxikáři v České republice, kteří proti jeho řidičům v uplynulých dnech pořádali kontroverzní protesty na pražském letišti.

Reklama

Související články

Uber čelí žalobě, že špehoval konkurenci

Americká justice vyšetřuje alternativní taxislužbu Uber. Údajně používala nelegální software ke sledování řidičů konkurenční firmy Lyft. Podle zdrojů agentury...

Výběr článků

Načítám