Hlavní obsah

Benzín i nafta zdražují. Natural stojí poprvé od června přes 30 korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku pokračují v růstu. Nejprodávanější benzín Natural 95 od minulého týdne zdražil o 25 haléřů na průměrných 30,19 koruny za litr. Poprvé od poloviny června tak stojí přes 30 korun. Nafta je oproti minulé středě dražší o 16 haléřů a prodává se za 28,81 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. září

Článek

Pohonné hmoty v posledních dvou týdnech zdražují, předtím tři týdny v podstatě stagnovaly.  Do té doby ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly s minimálními výkyvy od konce dubna.  V celorepublikovém průměru stála nafta více než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.

Nejdražší pohonné hmoty natankují i nadále v Praze. Litr benzínu stojí v hlavním městě v průměru 30,92 koruny, tedy o 18 haléřů více než před týdnem. Druhá nejvyšší je průměrná cena Naturalu 95 na Vysočině, kde dosahuje 30,75 koruny za litr, což je o 26 haléřů více než minulou středu. Přes třicet korun stojí litr benzínu i v Jihomoravském, Plzeňském, Středočeském a Olomouckém kraji.

Nafta se v metropoli prodává za průměrných 29,71 koruny za litr, což představuje zdražení o 15 haléřů oproti minulému týdnu. I nafta je druhá nejdražší na Vysočině, kde ji řidiči natankují v průměru za 29,40 koruny za litr, což je o 12 haléřů vyšší cena než minulou středu. Přes 29 korun stojí nafta již jen v Plzeňském, Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském kraji.

Nejlevnější Natural 95 natankují řidiči na jihu Čech, kde se za litr platí v průměru 29,83 koruny, tedy o 24 haléřů více než před týdnem. Nejnižší ceny nafty jsou v Královéhradeckém kraji, a to průměrně 28,25 koruny za litr, tedy o 20 haléřů více než minulý týden.

Ceny ropy rostou

Ceny ropy se ve středu zvyšovaly. Severomořská ropa Brent ve středu zdražila zhruba o 1,1 procenta na 54,86 amerického dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI byla vyšší o 1,5 procenta a nacházela se těsně pod hranicí 49 dolarů za barel.

Ceny reagovaly na zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle níž přebytek suroviny na světovém trhu začíná klesat. Důvodem je silný růst poptávky v Evropě a v USA, stejně jako omezování těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a v některých nečlenských zemích, které se k závazku omezit těžbu připojily.

IEA předpokládá, že celosvětová poptávka po ropě se v letošním roce zvýší o 1,6 miliónu barelů denně. V předchozí prognóze růst odhadovala na 1,5 miliónu barelů denně. Agentura se domnívá, že ceny ropy se budou zvyšovat, nicméně růst nebude velký.

Reklama

Výběr článků

Načítám