Hlavní obsah

Lidé na Floridě kvůli hurikánu vykupují obchody. Vodu vozí Walmart přes celé státy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Floridy před příchodem hurikánu Irma vykupují supermarkety. Fotky na sociálních sítích ukazují prázdné regály. Řetězec Walmart posílil distribuci balené vody, na Floridu míří kamióny až z Nevady, uvedl server CNN Money.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Regály v obchodech zejí prázdnotou, lidé skoupili zboží kvůli hurikánu IrmaVideo: AP

 
Článek

Lidé stojí u obchodů dlouhé fronty, při nákupech se hádají a přetahují se o balíky vody. Mluvčí řetězce Walmart Reagan Dickens CNN řekl, že zásoby docházejí více než čtyř stovkám jejich obchodů na Floridě.

Nejrychleji mizí právě balená voda. Američané už mají zkušenost, že při hurikánech a tropických bouřích nastávají kvůli záplavám problémy se zásobováním pitnou vodou.

Foto: Nicolas Galindo, ČTK/AP

Američané se zásobují před hurikánem Irma

Nedostatek vody provázelo i nedávné řádění hurikánu Harvey v Mexickém zálivu, některé obchody vodu prodávaly za extrémně předražené ceny.

Walmart nyní posílil distribuci. Více než tisíc kamiónů do oblasti míří z různých částí USA, včetně Nevady na západě Spojených států.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Dlouhá fronta před Walmartem

Hurikán Irma se přehnal přes Portoriko a Dominikánskou republiku. [celá zpráva] Na Floridu by podle předpovědi měl živel udeřit o víkendu. Miami nařídilo evakuaci pobřežních oblastí a ostrovů.

Guvernér státu Florida na tiskové konferenci ve středu řekl, že úřady spolupracují s obchodníky a slíbil, že další dodávky vody jsou na cestě.

Foto: Reuters, Reuters

Nejrychleji mizí balená voda

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám