Hlavní obsah

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla meziročně o 4,7 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) byl podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve druhém čtvrtletí o 2,5 procenta vyšší než v předchozím období a meziročně se zvýšil o 4,7 procenta. K příznivému vývoji české ekonomiky přispěla domácí i zahraniční poptávka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Zpřesněný odhad potvrdil, že růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí významně zrychlil. HDP rostl ještě o 0,2 procentního bodu rychleji, než se předpokládalo.

„Ekonomika zrychlila. A přispěla k tomu nejen zahraniční, ale zejména domácí poptávka. Kromě výdajů domácností přispěly k růstu ekonomiky i investice. Mezičtvrtletní růst o 2,5 procenta je opravdu mimořádný,” sdělil Novinkám ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Z dostupné časové řady od roku 1996 vyplývá, že jde o historicky nejvyšší mezikvartální hodnotu,“ dodal Kermiet.

Reklama

Související články

Hospodářský růst EU i eurozóny zrychlil

Hrubý domácí produkt eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta. Meziročně ekonomika eurozóny rostla o 2,1 procenta a EU o 2,2...

Německá ekonomika zpomalila růst

Německá ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 0,8 procenta, po růstu o 3,2 procenta v prvním kvartálu. V úterý o tom informoval tamní Statistický...

Výběr článků

Načítám