Hlavní obsah

Třetina českého vývozu mířila loni do Německa. Následují Slovensko a Polsko

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Německa směřovalo loni 32 procent českého exportu, naopak na dovozu se tento pro Česko největší obchodní partner podílel z 31 procent. Po Německu české firmy nejvíce vyvážejí také na Slovensko, do Polska, Francie a Číny. Vyplývá to z nové infografiky, kterou na základě dat Eurostatu ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoz z ČR podle zemí

Článek

Aktuální čísla potvrzují výraznou závislost českého hospodářství na největší evropské ekonomice. Růst německého HDP přitom letos ve druhém čtvrtletí zpomalil na 0,8 procenta meziročně, po růstu o 3,2 procenta v první čtvrtině roku.

Po Německu firmy z Česka vyvážejí nejvíc na Slovensko, do Polska, Francie a Velké Británie. Dohromady do těchto zemí směřuje 24 procent vývozu – tedy méně než do samotného Německa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dovoz do ČR podle zemí

Údaje vycházejí z infografiky, kterou ČSÚ ve středu zveřejnil na svém webu. Mapuje v ní hlavní obchodní partnery jednotlivých zemí EU i osmadvacítky jako celku.

Zboží členských států se vyváží hlavně do Spojených států a Číny. Tyto dvě země, pouze v obráceném pořadí z hlediska objemu, pak dominují i dovozu. Z Číny se do zemí Unie dováží pětina zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám