Hlavní obsah

Air Berlin míří do insolvence

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý letecký dopravce Air Berlin požádal o zahájení insolvenčního řízení. Informovala o tom německá redakce agentury Reuters. Společnost se rozhodla na sebe uvalit insolvenci poté, co největší akcionář Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů uvedl, že nemá dostatek prostředků, aby německou firmu sanoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vedení německých aerolinek dospělo k závěru, že pro Air Berlin v tuto chvíli neexistuje reálný scénář, ve kterém by stávající problémy překonal, uvedla firma v úterý. Z tohoto důvodu musí předlužený podnik projít insolvenčním procesem.

Německá vláda leteckou společnost podpořila překlenovacím úvěrem ve výši 150 miliónů eur (bezmála čtyři miliardy korun). „Jinak by nebyl možný návrat cestujících s Air Berlin do Německa,” stojí ve společném prohlášení ministerstev dopravy a hospodářství.

Air Berlin již v říjnu loňského roku oznámil restrukturalizaci, skrze níž se chtěl vypořádat s neuspokojivými obchodními výsledky. Oznámil propuštění 1200 z 8869 lidí a redukci počtu letadel ze 153 na 75. [celá zpráva]

Na konci loňského roku pak německá společnost prodala za 300 miliónů korun nepřímý podíl 49,8 procenta v rakouské letecké společnosti Niki aerolinkám Etihad, svého největšího akcionáře, od nějž výměnou získala finanční pomoc. [celá zpráva]

Největší akcionář Etihad Airways vlastní v Air Berlin podíl 29,21 procenta, který koupil od německé Lufthansy. Dvanáctiprocentní podíl drží ESAS Holding a zbytek akcií je v držení menších akcionářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám