Hlavní obsah

Němci propouštějí. Commerzbank a Air Berlin zruší skoro 11 tisíc míst

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá Commerzbank zruší 9600 pracovních míst a pozastaví výplaty dividend. Druhá největší aerolinka v zemi Air Berlin propustí 1200 lidí. Zároveň pronajme čtyřicet letounů svému většímu konkurentovi Lufthansa. Obě společnosti to oznámily ve čtvrtek.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Německá Commerzbank zruší 9 600 pracovních míst a pozastaví výplaty dividend.

Článek

Air Berlin se oznámenou restrukturalizací chce vypořádat s neuspokojivými obchodními výsledky. V loňském roce zaměstnávala 8869 lidí a vykazovala ztrátu 447 miliónů eur (12 miliard eur). Aerolinky se nově soustředí na letiště v Berlíně a Düsseldorfu. Do léta 2017 chce počet letounů redukovat na 75 z dosavadních 153.

Plánovaná restrukturalizace Commerzbank by měla stát asi 1,1 miliardu eur (zhruba 30 miliard korun). Druhou největší německou banku stále z 15 procent vlastní německá vláda a pětiprocentní podíl v ní má Deutsche Bank. Banka dosud zaměstnávala přes 50 tisíc lidí. Akcie Commerzbank za letošní rok klesly o 37 procent.

Počet nezaměstnaných v Německu v září vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o tisícovku na 2,68 miliónu, vyplynulo z údajů zveřejněných ve čtvrtek německým úřadem práce. Míra nezaměstnanosti je však i nadále nejnižší od sjednocení Německa – 6,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám