Hlavní obsah

Bývalé vojenské objekty stále zatěžují stát

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se stále ještě, i po více než čtvrtstoletí, horko těžko zbavuje bývalých vojenských objektů z časů železné opony. Někdy prodej nakonec vyjde, byť třeba až na pošesté, jindy ani to ne. Takových obtížně využitelných nemovitostí jsou v Česku stovky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Objekt bývalých Táborských kasáren v Benešově. Ilustrační foto

Článek

Některé ale přece jenom ožívají novou smysluplnou činností. Využití snad někdo najde i pro bývalý velitelský kryt civilní ochrany v městské památkové zóně v Domažlicích. Aktuálně ho ve veřejné soutěži nabízí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Minimální kupní cena není ale zrovna malá.

Bezmála 1,5 miliónu korun. Jedná se o zbytek původní stavby bývalého městského pivovaru, který v tomto místě stával v 13. století.  Na počátku šedesátých let zde podle ÚZSVM „bylo velitelské stanoviště řídících orgánů okresu pro období branné pohotovosti státu“. Z tohoto režimu byl objekt vyňat v roce 1993 a od té doby se stále pořádně neví, co s ním.

Šestý pokus byl úspěšný

Třeba se ale ledy prolomí, jako například před dvěma lety se ÚZSVM podařilo na šestý pokus prodat areál bývalého zařízení civilní obrany ve Stonařově na Jihlavsku. Za 1,34 miliónu korun. Šlo o nevyužívanou záložní vojenskou radiostanici ze 70. let. Kasárna v Sušici se také před lety nakonec prodala, ale až na pátý pokus.

Některé bývalé vojenské objekty se využívají alespoň z části. Například na Šumavě, v bývalých kasárnách U Sloupů, návštěvníci najdou penzion zaměřený na dovolenou s dětmi s příznačným názvem Šumavous, autoservis nebo obří „hadrárnu“ z Německa či z menších objektů jsou vybudovány nové byty, respektive rodinné domky. Největší kasárenské ubikace, jimž vévodí „buzerplac“ se zbytky budovatelských nápisů, ale stále zejí prázdnotou.

Úspěšné Milovice

Stejně tak třeba v bývalých kasárnách v Hradci Králové.  Zde ale našli zázemí například závodníci, kteří jezdí zatáčky smykem, a mohl zde vzniknout okruh, kde si mohou řidiči vyzkoušet zvládnout auto na mokrém povrchu. Ukázkou zdařilé přeměny z ponurých kasárenských ubikací je zábavný park Mirakulum u středočeských Milovic.

Na deseti hektarech nabízí rodinám a školám lesní hřiště, kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a úzkokolejnou železnici propojenou s tankodromem. „S našimi žáky sem vlakem jezdíme opakovaně. Vždy se to vydaří,“ říká ředitelka pražské základní školy Métis Veronika Patrasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám