Hlavní obsah

Zdražování žene inflaci nahoru, nejvíc rostou ceny potravin

Novinky, tov
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zrychlil na 2,5 procenta z 2,3 procenta v červnu. Nejvíce zdražují potraviny jako máslo, mléko a vejce. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny másla oproti loňsku stouply o 45 procent, průměrná cena čtvrtky másla dosáhla už 50 korun. Vejce za rok zdražily o 28 procent a mléko o 14 procent. Na druhou stranu o necelá tři procenta zlevnila zelenina.

Ceny osobních aut stouply o téměř čtyři procenta. Oproti loňsku mírně zdražilo také nájemné, o tři procenta, a elektřina o 0,3 procenta. Zemní plyn zlevnil o 0,8 procenta. Nepatrně klesly ceny pohonných hmot.

„I přes propad cen ropy na světových trzích, na který navázalo zlevňování cen pohonných hmot, domácí inflace přidala. Bezpečně se tak drží nad dvouprocentním  cílem centrální banky. Koruna na zprávy reagovala rychlým posílením o pět haléřů. Takto vysoký cenový růst totiž zvyšuje pravděpodobnost dalšího růstu sazeb ČNB v posledním čtvrtletí letošního roku,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Růst inflace v červenci se přesně strefil do prognózy ČNB. Analytici očekávali spíše stagnaci inflace na červnových 2,3 procenta.

Ceny v Česku rostou rychleji, než je průměr EU. Přispívá k tomu vedle potravin také růst cen nemovitostí, které zdražují vůbec nejrychleji ze zemí Unie.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám