Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou rychleji než v EU. Zdražování táhnou byty a potraviny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v Česku roste. Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 2,3 procenta. To je víc než průměr Evropské unie 1,4 procenta. Na míru inflace mají v současné době největší vliv rostoucí ceny nemovitostí a potravin. Naopak ceny pohonných hmot klesají, upozornil ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v Česku ceny rostly o 2,3 procenta, průměrná inflace 28 zemí EU byla v červnu 1,4 procenta. O něco pomaleji rostly ceny ve skupině zemí platících eurem, meziročně o 1,3 procenta. Zdražování v Česku nyní táhnou hlavně nemovitosti.

„Rychlý růst cen nemovitostí je nejvýznamnější inflační jev současné doby, respektive posledních dvou až tří let. Meziroční nárůst těchto cen dosáhl v prvním čtvrtletí hodnoty 12,8 procenta. Posunul tak Česko na první místo v EU,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Průměrný meziroční růst cen bytových nemovitostí v EU byl ve stejném období 4,5 procenta.

Od roku 2000 se tempo růstu cen tuzemských bytů významně zvyšovalo již potřetí. Poprvé v roce 2003 před vstupem do EU a podruhé v roce 2008 v souvislosti s realitním boomem v mnoha evropských zemích. Nynější fáze růstu začala v roce 2014. Od té doby ceny nemovitostí nepřetržitě rostou, a dokonce již překročily svá historická maxima. Příčinou je podle statistiků jednak současný růst ekonomiky a optimistická očekávání, a jednak nízké úrokové sazby hypoték.

Zdražilo máslo i mléko

Meziroční růst cen potravin dosáhl v červnu 5,4 procenta. Nejvýraznější byl u mlékárenských výrobků, a to 12,2 procenta. Dražší je máslo, sýr, tvaroh i jogurty. Litr polotučného trvanlivého mléka stál v červnu 15,80 koruny, loni v témže měsíci 14,30 koruny.

„Z dlouhodobého hlediska je vývoj cen potravin podobný jako trend celkové inflace. Ceny potravin však podléhají cyklickým výkyvům, které mají tří- až čtyřletou periodicitu. Ta se projevuje hlavně u mléka a mléčných nebo pekárenských výrobků,“ řekl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Ze statistik podle něj také vyplývá dlouhodobá provázanost cenových pohybů mléčných výrobků s okolními zeměmi, zejména s Německem.

Proti původnímu očekávání se vyvíjejí ceny pohonných hmot, které úzce souvisejí s cenami ropy na světových trzích. Prudký pokles cen benzínu a nafty nastal na podzim 2014, zastavil se až na počátku loňského roku. Cena pohonných hmot v roce 2016 tak byla takřka shodná s rokem 2000. Řada analytiků očekávala, že ceny benzínu budou postupně oživovat kvůli dohodě významných producentů o omezení těžby. Letošní vývoj však s těmito odhady nekoresponduje a vymyká se i standardním sezónním trendům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj spotřebitelských cen v České republice

ČSÚ ve čtvrtek také zveřejnil graf vývoje cen v Česku od roku 2000 do roku 2016. Z něj je dobře vidět, že nejrychleji zdražilo bydlení, alkohol a tabák a potraviny. Naopak zlevnilo oblečení a obuv, kde měl vliv nárůst dovozu tohoto sortimentu z levných asijských zemí.

Statistici upozorňují, že cenový vývoj je třeba hodnotit z hlediska delší perspektivy a v kontextu okolních zemí. Faktory, které způsobují růst či pokles cen, totiž působí i mimo českou ekonomiku. Nejvýznamnější růst cen aktuálně hlásí pobaltské země. V Litvě meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 3,5 procenta, v Estonsku o 3,1 procenta a v Lotyšsku o 3,1 procenta. Nejpomaleji rostou ceny v Rumunsku o 0,7 procenta, v Dánsku o 0,4 procenta a v Irsku dokonce došlo k meziročnímu poklesu cen o 0,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám