Hlavní obsah

ČEZu o pětinu vzrostl zisk, i díky prodeji nemovitostí v Praze

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk Skupiny ČEZ v prvním pololetí meziročně vzrostl o 21 procent na 16,7 miliardy korun. Společnost to oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na navýšení zisku měl podíl především prodej akcií MOL a prodej nemovitostí v Praze. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 31,3 miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 1,8 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„K dobrému výsledku prvního pololetí přispěly dva jednorázové pozitivní vlivy. Celkový přínos z ukončení vlastnictví akcií MOL do čistého zisku byl 4,6 miliardy korun a zisk z prodeje nemovitostí v Praze dosáhl hodnoty 1,1 miliardy korun,“ uvedl ČEZ.

Agentura ČTK v souvislosti s tím zmiňuje prodej bytů v pražské Písnici.

Pokles provozního zisku před odpisy o 1,8 miliardy podle společnosti odpovídá poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny. Provozní výnosy v prvním pololetí dosáhly 100,9 miliard korun a meziročně vzrostly o 2 procenta.

V návaznosti na úspěšné první pololetí upravil ČEZ směrem nahoru letošní výhled pro EBITDA i čistý zisk.

Více nové energetiky 

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů byla podle ČEZu v prvním pololetí na obdobné úrovni jako loni — cca 31 TWh.

„Výroba v oblasti nové energetiky, kam ČEZ řadí zejména větrné, fotovoltaické a malé vodní elektrárny, vzrostla o 20 procent, především díky akvizici větrných elektráren v Německu na konci roku 2016, ale i díky nárůstu výroby ve větrných parcích v Rumunsku. Skupině ČEZ se nadále daří na trhu prodeje zemního plynu koncovým zákazníkům, jehož objem meziročně vzrostl o 28 procent,“ uvedla společnost.

Akcie ČEZu na pražské burze v pondělí uzavíraly na hodnotě 401,70 koruny za akcii. V úterý ráno po zveřejnění hospodářských výsledků vyskočily na 408,70 koruny za akcii.

Reklama

Výběr článků

Načítám