Hlavní obsah

Stavebnictví se zvedá. Bytů se staví o čtvrtinu víc než loni

Novinky, bož
Aktualizováno

Produkce stavebnictví v Česku se oproti červnu minulého roku zvýšila o 8,5 procenta. Vyšší byla také za celé druhé čtvrtletí. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Přispěla k tomu i vyšší výstavba bytů, zahájených i dokončených staveb je zhruba o čtvrtinu víc než loni.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stavební produkce ve druhém čtvrtletí po vyloučení sezónních vlivů, včetně vlivu počtu pracovních dnů, byla reálně v porovnání s prvním čtvrtletím vyšší o čtyři procenta.

Článek

Počet zahájených bytů v červnu meziročně vzrostl o 26,2 procenta a dosáhl hodnoty 2 617 bytů.

„V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 15,0 procenta, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 63,6 procenta,“ uvedli statistici.

Vzrostl také počet dokončených bytů — na 2498, což je meziročně o 28,5 procenta víc. „Počet dokončených bytů v rodinných domech rostl o 1,4 procenta, v bytových domech se zvýšil o 65,0 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Lepší výsledek vykazuje stavebnictví také ve srovnání s předchozím čtvrtletím i ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla produkce meziročně o 8,1 procenta, bez očištění o 5,9 procenta.

Produkce pozemního stavitelství meziročně vzrostla o 10,7 procenta, ovšem inženýrské stavitelství pokleslo o 4,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám