Hlavní obsah

Toyota a Mazda společně postaví továrnu v USA

Japonské automobilky Toyota Motor a Mazda Motor postaví ve Spojených státech společně továrnu za 1,6 miliardy dolarů (35,1 miliardy korun). Díky uzavřenému partnerství získá Toyota v menší Mazdě pětiprocentní podíl, uvedla s odkazem na prohlášení automobilek agentura Reuters.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Mechanik pracuje na motoru v autosalonu Mazda v Tokiu

Článek

Továrna na jihu USA bude ročně vyrábět až 300 tisíc vozidel, především SUV, která jsou na americkém trhu velmi populární. Otevřít by se měla v roce 2021 a práci by v ní mohlo nalézt okolo čtyř tisíc lidí.

Společnosti rovněž uvedly, že hodlají spolupracovat na vývoji elektrických vozidel. Obě firmy rozvíjejí spolupráci v rozličných oblastech už od roku 2015. Toyota, která je v prodeji aut světovou dvojkou a japonskou jedničkou, vytváří aliance s menšími japonskými výrobci už několik let.

Nynější dohoda je dalším projevem konsolidace světového automobilového sektoru do čtyř hlavních táborů. V jejich centru je japonská Toyota, německý Volkswagen, americká General Motors a rovněž aliance francouzského Renaultu a japonského Nissanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám