Hlavní obsah

Éra levných peněz končí, shodují se ekonomové

Zvýšením úrokových sazeb Česká národní banka (ČNB) podle analytiků ukončila období levných peněz. Růst úročení úvěrů, hypoték a vkladů ale bude pozvolný. Vyplývá to z reakcí ekonomů na krok ČNB, která ve čtvrtek po téměř deseti letech poprvé zvedla základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Současný krok ČNB bude mít podle hlavního ekonoma ING Banky Jakuba Seidlera vyšší dopad na hypoteční úvěry, které mírně zdraží, naopak u spotřebitelských úvěrů bude vliv zvýšení úrokových sazeb nižší. Důvodem je skutečnost, že růst tržních sazeb bude kompenzovat další pravděpodobný pokles marží způsobený konkurencí na bankovním trhu.

Postupné zdražování půjček v reakci na zvýšení úrokových sazeb očekává i hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. „I když se kormidlo bude otáčet pomalu, pocítí však dražší peníze postupně i klienti bank,” řekl Novinkám.

ČNB zvýšila úrokové sazby poprvé po téměř deseti letech. Koruna v reakci posílila pod hranici 26 Kč za euro. [celá zpráva]

„Běžný člověk v reakci na zvýšení sazeb pocítí především růst ceny koruny,” uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „To znamená, že v zahraničí si nebude už muset připadat jako 'chudý příbuzný', zase začne postupně pociťovat výhodu silnější koruny a nakonec se dočká i lepšího úročení vkladů. Na druhou stranu mu zdraží hypotéky i spotřebitelské úvěry,” dodal.

Od základních úrokových sazeb ČNB se odvíjí cena peněz
Stanovením základní úrokové sazby centrální banka ovlivňuje vývoj úrokových sazeb v ekonomice. Výše úrokových sazeb ČNB je také jedním z faktorů, které ovlivňují kurz koruny vůči cizím měnám.
Za vyhlašovanou sazbu přebírá Česká národní banka při takzvaných repo operacích od komerčních bank přebytečné finance, které jim poté vrací navýšené o úrok. Standardně jde o dvoutýdenní obchody, v některých případech se provádějí i transakce s dobou splatnosti kratší než 14 dní. Kromě těchto dlouhodobějších obchodů centrální banka umožňuje bankám uložit si u ní přebytečnou likviditu i přes noc.
Pro případy dvoutýdenních obchodů i pro uložení peněz přes noc stanovila ČNB od listopadu 2012 úrokovou sazbu 0,05 procenta. Dvoutýdenní sazbu nyní zvýšila na 0,25 procenta, diskontní sazba zůstává na 0,05 procenta. Třetí důležitá úroková sazba, lombardní, za kterou si banky od ČNB přes noc peníze půjčují, byla od listopadu 2012 0,25 procenta a nyní vzrostla na 0,5 procenta.

„Zvýšení úrokových sazeb ČNB by z podstaty věci mělo vést k nárůstu úroků z úvěrů a stejně tak k lepšímu zúročení na spořících účtech,” souhlasí hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. „Nicméně, nárůst úroků asi nebude nijak zásadní a je dobré mít na paměti, že reálné úrokové sazby ČNB – tedy výše nominálních sazeb očištěných o inflaci – zůstávají záporné a tento stav bude trvat ještě dlouhou dobu,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Podle developerské společnosti Central Group skokovému zdražení hypoték zamezí konkurence na trhu. „Sazby hypoték rostou postupně pomalým tempem již od začátku roku, kdy banky začaly reagovat na hypoteční omezení ze strany ČNB,” upozornila mluvčí společnosti Marcela Fialková.

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na minimální úroveň, která od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvyšovala v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám