Hlavní obsah

Šéf Amazonu byl nejbohatším mužem světa ani ne den. Gates ho opět sesadil

Jeff Bezos, zakladatel internetového obchodu Amazon, si první příčky v žebříčku nejbohatších lidí světa moc dlouho neužil. Ani ne den poté, co hodnotou svého majetku předstihl zakladatele Microsoftu Billa Gatese, poslaly pohyby na burze akcie jeho firmy zase dolů, informoval server Daily Mail.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Śéf Amazonu Jeff Bezos

Článek

Třiapadesátiletý Bezos se stal nejbohatším člověkem světa ve čtvrtek, když server finanční televize CNBC informoval, že hodnota jeho majetku přesáhla 91 miliard dolarů (přes dva bilióny korun). Jedenašedesátiletý Gates vévodil žebříčku od května s majetkem v hodnotě zhruba 90 miliard dolarů.

O pouhý den později už je ale vše zase jinak. Bezos sklouzl zpět na druhé místo poté, co akcie Amazonu klesly v reakci na oznámení hospodářských výsledků firmy za druhé čtvrtletí letošního roku. Z těch vyplývá, že Amazon při vysokých tržbách za 38 miliard dolarů dosáhl zisku pouhých 197 miliónů dolarů, což je meziroční pokles o 77 procent. Pokles zisku způsobily masivní investice Amazonu do svých provozů.

Akcie Amazonu od začátku roku zpevnily o více než 40 procent. Na slabší výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí ale zareagovaly poklesem o víc než dvě procenta.

Amazon zahájil internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízel především knihy. Na burzu firmu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii, což tehdy celý podnik ohodnocovalo na zhruba 438 miliónů dolarů. Dnes tržní hodnota firmy dosahuje asi 500 miliard dolarů.

První pětka nejbohatších lidí světa podle odhadu Forbesu
1) Bill Gates: 90 miliard USD
2) Jeff Bezos: 88,5 miliardy USD
3) Amancio Ortega: 82,7 miliardy USD
4) Warren Buffet: 74,5 miliardy USD
5) Mark Zuckerberg: 56 miliard USD

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám