Hlavní obsah

Trumpova vláda nabízí ložiska plynu a ropy k pronájmu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek oznámil, že nabízí k pronájmu 30 miliónů hektarů ložisek ropy a plynu v Mexickém zálivu. Informovala o tom agentura Reuters. Trumpova administrativa dále uvedla, že chce zvýhodněnými cenami podpořit těžbu v době nízkých cen ropy.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy v Kalifornii

Článek

Ministr vnitra Ryan Zinke uvedl, že od 16. srpna budou k pronájmu naleziště u Texasu, Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy. Trumpova vláda tím začne naplňovat pětiletý program zaměřený na pronájem ropy a plynu, který potrvá do roku 2022.

Nájemci budou za pronájem do hloubky 200 metrů platit poplatek 12,5 procenta ze zisku, místo v minulosti navrhované sazby 18,75 procenta.

Zinke americkým novinářům řekl, že pronájmy v Mexickém zálivu Američanům v roce 2008 před příchodem prezidenta Baracka Obamy přinesly 18 miliard dolarů. V loňském roce se však částka smrskla na 2,6 miliardy.

„Ve změně sazeb se odráží ochota Trumpovy administrativy rychle reagovat na ekonomické ukazatele,” uvedl ministrův poradce pro energetiku Vincent DeVito. „Sazba 12,5 procenta více odpovídá současné situaci na trhu,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám