Hlavní obsah

Siemens kvůli svým turbínám na Krymu podal žaloby na Technopromexport i svoji ruskou dceru

Novinky, bož
Aktualizováno

Německý koncern Siemens zažaloval ruskou společnost Technopromexport a svoji ruskou dceřinou firmu, uvedla agentura Reuters. Technopromexport převezl na Krym dvě ze čtyř plynových turbín, které jí Siemens dodal. Podle německé firmy jde o porušení smlouvy. Obchodní styky s poloostrovem, který v roce 2014 anektovalo Rusko, jsou navíc porušením sankcí EU.

Foto: Paul Thompson Live News / Alamy, Profimedia.cz

Siemens na základě kontraktu s podnikem Technopromexport dodal čtyři plynové turbíny pro elektrárnu v jihoruské Tamani.

Článek

Siemens na základě kontraktu s podnikem Technopromexport dodal čtyři plynové turbíny pro elektrárnu v jihoruské Tamani. Ruská společnost Technopromexport však podle Siemensu dvě ze čtyř turbín převezla na Krym.

Pokud by k tomu skutečně došlo, jak prý vyplývá z interního vyšetřování Siemensu, znamená to podle německé společnosti porušení smlouvy.

„Toto jednání představuje jednoznačné porušení dodavatelských smluv se Siemensem,” uvedla společnost v prohlášení.

Rusové se brání

Německá společnost proto trvala na tom, aby byly turbíny převezeny zpět do Tamaně. V opačném hovořila o právních krocích směřujících k anulování smlouvy.

Podle ruské vlády byly dotyčné turbíny vyrobeny v Rusku z ruských dílů. Sám Technopromexport pak připustil, že je získal ze zahraničí, ale uvedl, že je následně modernizovali ruští specialisté. Od koho turbíny koupil a kdo je předělal, ruský podnik neupřesnil.

Kreml plánuje na Krymu výstavbu elektráren, které mají zajistit, aby byl Krym energeticky soběstačný. Rusko ukrajinský poloostrov anektovalo v roce 2014 poté, co si to tamní obyvatelé odhlasovali v kontroverzním referendu. Ukrajina a spolu s ní většina států OSN tento krok neuznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám