Hlavní obsah

Majitel Novy prodá televizní stanice v Chorvatsku a Slovinsku za šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mediální společnost CME, která v Česku vlastní televizi Nova, prodá své aktivity v Chorvatsku a Slovinsku společnosti Slovenia Broadband ze skupiny United Group za 230 miliónů eur (šest miliard korun). Zisk z prodeje chce použít na snížení dluhu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti.

Foto: nova.cz

Logo TV Nova

Článek

V Chorvatsku CME nyní provozuje televizi Nova TV a ve Slovinsku Pop TV. CME očekává, že prodej bude dokončen ještě v letošním roce. Zisk z prodeje použije na splacení dluhu 250,8 miliónu eur (6,54 miliardy korun) splatného v roce 2018.

„Jedná se o důležitý transformační krok,” komentoval prodej šéf CME Michael Del Nin. Snížení dluhu podle něj celkově zlevní úvěrové financování společnosti, která tak ročně na úrocích ušetří až 30 miliónů dolarů (686 miliónů korun).

Změna ve strategii

Odborný server Broadband TV News upozornil, že odchod z Chorvatska a Slovinska znamená výraznou změnu ve strategii CME. Během téměř čtvrt století působení v regionu střední a východní Evropy předtím odešel jen ze dvou trhů, konkrétně z Polska a Ukrajiny. Po dokončení transakce tak zůstane působit už jen v Česku, na Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku.

Hlavním akcionářem CME je americká mediální skupina Time Warner. Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova Action, Nova 2 či Nova Gold.  Nejziskovější pro firmu jsou Česko a Rumunsko.

CME vzrostl v prvním letošním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 29 procent na 22,136 miliónu dolarů (506,4 miliónu korun). Firmě pomohl růst tržeb z televizní reklamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám