Hlavní obsah

Putin prodloužil ruské sankce proti EU do konce 2018

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin prodloužil až do konce příštího roku platnost ruských opatření přijatých jako odveta za sankce Evropské unie. Oznámila to ruská média s odvoláním na v pátek zveřejněný prezidentův výnos. Jde hlavně o zákaz dovozu západních potravin.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Putin

Článek

Ten Rusko vyhlásilo v srpnu 2014 jako reakci na sankce Západu přijaté kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a propuknutí ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Moskva v pátek reagovala na prodloužení hospodářských sankcí ze strany EU, které ve středu schválily členské země. Unie sankce spojila s prosazením mírových dohod z Minsku a platit budou nejméně do konce ledna 2018.

Prodloužení ruských protisankcí předesílal ve čtvrtek ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

„Samozřejmě budeme reagovat adekvátně. Vláda předloží návrh na prodloužení odvetných opatření ještě o rok, tedy do 31. prosince 2018,“ řekl premiér.

Rusko zakázalo dovoz potravin z EU, USA, Austrálie, Norska, Kanady a dalších zemí. Na seznamu zakázaných produktů jsou především masné a mléčné výrobky, ryby, ovoce a zelenina. Moskva i nadále popírá, že se na ukrajinském konfliktu přímo podílí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám