Hlavní obsah

USA chtějí dohodu o volném obchodu s EU, oznámil ministr Ross

Spojené státy nechtějí odstoupit od uzavření dohody o volném obchodu s Evropskou unií, oznámil v úterý americký ministr obchodu Wilbur Ross. Vyjednávání o rozsáhlé smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) bylo přitom přerušeno s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu, protože nový prezident ji ostře kritizoval.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký ministr obchodu Wilbur Ross

Článek

"Měli bychom mít dohodu o volném obchodu," řekl Ross podle agentury AP prostřednictvím internetového videopřenosu na konferenci, které se konala v Berlíně v přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové.

USA podle Rosse "učinily vědomé rozhodnutí neodstupovat z TTIP". Ministr upozornil na minimum obchodních sporů mezi USA a evropskými státy, což ukazuje, že je taková dohoda uskutečnitelná. Podle Rosse vidí Trumpova vláda jen málo bodů ve vyjednávaném dokumentu, u nichž nebude dosaženo shody. Nesdělil ale, kdy by rozhovory mohly opět začít.

Merkelová podle AP v první reakci vyzvala k obnovení vyjednávání o dohodě.

Hůře dopadla obchodní dohoda 12 tichomořských zemí, kterou ještě vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem a půl a kterou Kongres USA nestihl ratifikovat. Trump exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP) podepsal krátce po složení prezidentské přísahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám