Hlavní obsah

Likvidace dvou bank přijde italský stát až na 450 miliard

Itálie přispěje na spořádanou likvidaci dvou bank Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza částkou 5,2 miliardy eur (13,7 miliardy korun). Celkové náklady operace pro italský stát však mohou dosáhnout až 17 miliard eur (447 miliard korun). Oznámil to po nedělním mimořádném zasedání vlády předseda vlády Paolo Gentiloni.

Foto: Claudio Peri, ČTK/AP

Italský premiér Paolo Gentiloni (vlevo) se svým ministrem hospodářství a financí Pierem Carlem Padoanem na tiskové konferenci po mimořádném nedělním zasedání vlády k likvidaci bank Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza.

Článek

Obě zůstanou v pondělí v důsledku toho otevřené, ujistil občany ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan.

Uzavření obou bank s využitím státní pomoci v pátek předběžně schválila Evropská komise (EK). Udělala to poté, co Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání oznámila, že obě instituce jsou na pokraji insolvence a nezískaly dostatek nového kapitálu.

Obě banky jsou hluboce zadlužené a nebyly schopny vypořádat se s vysokým objemem nesplácených úvěrů. Od finančních orgánů Evropské unie sice dostaly více času na získání kapitálu, ale nepodařilo se jim ho sehnat.

Banky jsou kvůli vysokému podílu špatných úvěrů nejslabším článkem italské ekonomiky. Počátkem měsíce EK souhlasila se vstupem italského státu do nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena, která je dlouhodobě ohrožena nedostatkem kapitálu, a tak stát požádala dodatečný kapitál ve výši 8,8 miliardy eur (231,16 miliardy korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám