Hlavní obsah

Zaměstnanci slovenské továrny Volkswagenu pokračují ve stávce

Zaměstnanci bratislavské továrny automobilky Volkswagen pokračují ve stávce za vyšší mzdy a zlepšení pracovních podmínek. Jednání s vedením zkrachovala poté, co odbory odmítly zvýšení mezd o devět procent. Průměrná měsíční mzda ve slovenském Volkswagenu bez zahrnutí mezd managementu již teď dosahuje v přepočtu 47 160 korun (1800 eur).

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od předchozích dnů pracovníci již neprotestují před závodem. Podle odborového předáka Zoroslava Smolinského by se tam však měli sejít opět v pondělí, pokud mezitím nedojde k dohodě na úpravě mzdových tarifů.

Vedení továrny uvedlo, že stávka výrazně ovlivňuje produkci závodu, počítá ovšem s uzavřením dohody s odbory a nahrazení výpadku produkce. Stávka ochromila produkci sportovně-užitkových vozidel (SUV), například vozů Volkswagen Touareg a Audi Q7. V omezeném režimu se firmě podařilo udržet produkci malých vozů.

Průměrná měsíční mzda ve slovenském Volkswagenu bez zahrnutí mezd managementu a po započítání příspěvků a bonusů činí 1800 eur (47 160 korun), což představuje zhruba dvojnásobek průměrné mzdy na Slovensku.

Odbory požadují zvýšení mezd pro více než 12 tisíc zaměstnanců firmy o 16 procent, v přepočtu tedy zhruba na 54 700 korun. Později slevily a nově požadují zvýšení mezd o 13,9 procenta. Zaměstnavatel jim nabídl postupné zvýšení o 9 procent (v přepočtu zhruba na 51 400 korun), což odbory odmítly.

Volkswagen Slovakia je největší soukromý zaměstnavatel na Slovensku a stávka zaměstnanců je první v jeho šestadvacetileté historii.

Reklama

Související články

Značka Volkswagen v květnu zvýšila prodeje

Německá automobilka Volkswagen prodala v květnu meziročně o 3,5 procenta více vozů stejnojmenné značky, uvedla německá tisková agentura DPA. Minulý měsíc se...

Výběr článků

Načítám