Hlavní obsah

Ekonomové Štěchovi vysvětlují, že je úplně vedle

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé jsou pro ekonomiku důležití stejně jako zaměstnanci. Místo zvyšování odvodů OSVČ by měl stát naopak přistoupit ke snížení odvodů za zaměstnance, které jsou jedny z nejvyšších na světě. V reakci na kontroverzní návrhy šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) to uvedli oslovení ekonomové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Předseda Senátu Milan Štěch na sjezdu odborů v Olomouci navrhl řešit nedostatek pracovníků tím, že se budou OSVČ zvyšovat odvody. Chtěl by tím prý přimět „pseudopodnikatele” k zaměstnanecké práci. Spustil tím lavinu kritiky nejen od politických soupeřů. Asociace malých a středních podniků žádá Štěchovo odvolání. [celá zpráva]

„Drobné a střední podnikání je ve vyspělých zemích důležitou součástí ekonomiky, ať už s ohledem na zaměstnanost, nebo na podíl na HDP. Vůbec si nedovolím hodnotit efektivitu využití jednotlivého OSVČ z národohospodářského hlediska – zda je lepší jako malíř pokojů, nebo jako zaměstnanec u pásu,” řekl Novinkám ekonom ČSOB Petr Dufek.

Štěch prokazuje vysokou míru odtržení od reality ekonomického života v naší zemi
Lukáš Kovanda, ekonom Cyrrus

„Cesta zvyšování odvodů mi připadá jako nevhodná a vlastně i neefektivní. Stát by se měl spíše snažit, aby všichni platili, co mají, a jinak by se měl starat především o podnikatelsky příznivé klima, respektive podnikání lidem dále nekomplikovat,” dodal.

„Pan Štěch prokazuje vysokou míru odtržení od reality ekonomického života v naší zemi. U vysokého ústavního činitele jde o zvláště znepokojivé znamení a sociální demokracii připraví o další hlasy v nadcházejících parlamentních volbách,” myslí si ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Štěch nahlíží občany, z jejichž daní je sám placen, jako slepice, které mají státu snášet dostatek vajec. To už ale činí. Složená daňová kvóta, tedy podíl celkového inkasa daní, cel a sociálních odvodů na velikosti ekonomiky, bude příští rok nejvyšší minimálně od roku 2011,” upozornil.

Michl: Zvedl bych odvody politikům

„Štěchovi je to ale stále málo. Vadí mu, že hnědé slepice, volně pobíhající po zahradě, a snášející tudíž vejce zdravější, s vyšším obsahem živin ve formě přidané hodnoty, nedávají státu tolik vajec, co slípky bílé, pečlivě monitorované a chráněné ve velkochovu, ovšem s nižší kvalitou svých vajec,” popsal příměrem Kovanda.

Mělo by se začít snižováním odvodů zaměstnanců
Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank

Řešením podle ekonoma není srovnávání podmínek mezi bílými a hnědými slepicemi, mezi zaměstnanci a OSVČ, protože takové srovnání podmínek není dost dobře možné, ale obecně snížení zatížení práce sociálními odvody, zejména těmi, kterým čelí zaměstnavatelé.

”Česko vykazuje jeden z nejvyšších podílů objemu sociálních odvodů na hrubém domácím produktu v hospodářsky vyspělém světě. S přehledem nás v tomto ukazateli předčí jediná země, a to Francie, jejíž veřejné finance jsou ovšem časovanou bombou,” uzavřel Kovanda.

„Raději bych zvednul odvody politikům, ať se nechají zaměstnat,” glosoval Štěchův návrh ekonom a externí poradce ministra financí Aleš Michl. „Přes daně bych to neřešil, náš trh práce pokřivily dotace a pobídky – ty by měly postupně mizet,” soudí.

Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška na sebe živnostníci berou podnikatelská rizika a musejí vytvářet příjmy, které jim kompenzují benefity, jaké dostávají zaměstnanci, jako například placenou dovolenou.

Závan staré doby

„Je proto přirozené, že jsou živnostníci proti zaměstnancům zatíženi nižšími odvody, a takto to funguje, pokud je mně známo, ve všech evropských zemích. Je pravdou, že v Česku jsou rozdíly mezi odvody zaměstnanců a živnostníků poměrně velké, to je ale spíš výsledek vysokých odvodů zaměstnanců. Pokud se tedy mají rozdíly mezi těmito dvěma skupinami snižovat, a o tom je legitimní diskutovat, mělo by se začít snižováním odvodů zaměstnanců,” uvedl.

Štěchův návrh označil za amatérský a nepromyšlený. „Ideologicky z něj cítím závan staré doby, kdy byl pranýřován každý, kdo nebyl zaměstnancem státního podniku. Moc by mě zajímalo, jak by autor návrhu rozlišoval mezi podnikateli a pseudopodnikateli, jak je nazývá,” ptá se Sobíšek.

Za předvolební rétoriku považuje Štěchovy výroky také ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. „Chápu jedno: Blíží se volby. Nechápu ale něco jiného: Jak hluboko byl Štěch jen kvůli volbám ochoten klesnout. Protože nemohu věřit tomu, že by byl tak hloupý a sám věřil tomu, co říká. Spíš v tom vidím jen snahu zalíbit se,” komentovala.

Podnikatelů letos ubylo o 10 tisíc

Podle jejího soudu tím ale ”zatloukl ČSSD poslední hřebíček do rakve”. „Takhle mluvit by mohl neomarxista, od toho by se dalo pochopit, že plácá na omleté téma parazitů-živnostníků. Ale na někoho, kdo se označuje za sociálního demokrata, je to dost přes čáru,” soudí. Do diskusí, zda by to ekonomice pomohlo, či ublížilo, se nechtěla pouštět a tím tyto podle ní nepřijatelné myšlenky „legitimizovat”.

„Nevidím moc velký morální rozdíl mezi tím, likvidovat nyní programově živnostníky, a mezi tím, jak komunisté v padesátých letech likvidovali takzvané kulaky, kteří přitom dávali práci a živili polovinu vesnice,” soudí ekonomka.

Počet podnikatelů v Česku klesl v letošním prvním čtvrtletí o 10 tisíc na 971 tisíc. V roce 2011 překračoval jejich počet milión. Loni podnikatelů naopak pět tisíc přibylo, vyplývá z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám