Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejsilnější za dva roky

Novinky, tov

České měně se daří. K dolaru posílila pod hranici 23,50 a je tak nejsilnější za dva roky. Vůči euru je koruna blízko rekordního posílení od dubnového ukončení intervencí. Evropská měna stojí 26,40 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Článek

Koruna ve čtvrtek posílila k dolaru na kurz 23,47. „Česká měna tak dosáhla nové nejsilnější úrovně od poloviny roku 2015. Důvodem bylo převážně oslabení dolaru vůči euru na globálním trhu,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Dolar v posledních měsících oslabuje vůči euru kvůli slabším údajům o americké ekonomice i politické nejistotě v souvislosti se spory amerického prezidenta Donalda Trumpa a FBI. Krátce po zvolení Trumpa přitom dolar naopak posiloval – na přelomu roku se prodával za téměř 26 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

K euru se koruna ve čtvrtek ráno dostala pod 26,35 a těsně se přiblížila rekordní hodnotě 26,34. Tehdy byla nejsilnější od dubnového ukončení intervencí ČNB. V pátek pak mírně oslabila k 26,40 koruny za euro.

„Koruně zřejmě pomohlo posílení eura na světových trzích a zároveň pokles tržních výnosů v české ekonomice. Potřeba zpřísnit měnové podmínky, kterou zmínila bankovní rada ČNB na svém posledním zasedání, se totiž dá dosáhnout buď vyššími sazbami, nebo silnější měnou, obě veličiny se zároveň ovlivňují. Současný pokles výnosů tak nahrává posilování koruny,“ dodal Dřímal.

Reklama

Související články

Koruna posílila k euru o 50 haléřů

Koruna v pondělí ráno posílila zhruba o desetník k euru. V 09:15 se obchodovala za 26,48 koruny za euro. Od čtvrtečního ukončení intervencí ČNB je o 50 haléřů...

Výběr článků

Načítám