Hlavní obsah

Japonsko trápí nejhorší nedostatek zaměstnanců za víc než 40 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou lidi. Problém, se kterým se potýkají i české firmy, v ještě daleko větším měřítku řeší Japonci kvůli stárnutí populace. Nezaměstnanost klesla pod tři procenta a na každého uchazeče o zaměstnání připadá v průměru 1,48 pracovního místa - což je nejvyšší číslo od roku 1974, upozornil server CNN Money.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku metro v japonském Kjótu

Článek

Nedostatek zaměstnanců je tak nyní v Japonsku větší než v časech bouřlivého ekonomického růstu začátkem 90. let. Nezaměstnanost v Japonsku v dubnu zůstala na 2,8 procentech a je nejnižší za 22 let.

Nedostatek pracovníků podle ekonomů zkomplikuje návrat ostrovní ekonomiky k udržitelnému ekonomickému růstu. Loni rostla japonská ekonomika o pouhé procento. V prvním čtvrtletí růst překonal očekávání a zrychlil na 2,2 procenta, experti ale pochybují, že takové tempo udrží.

Delší průměrná doba dožití a slabší porodnost způsobily stárnutí japonské populace, chybějí proto pracovníci v produktivním věku. Japonsko dlouhodobě odmítá podporu přistěhovalectví do země, aby tento výpadek kompenzovalo, píše CNN. Naděje, že situaci vyřeší robotizace, se zatím ani v technicky vyspělém Japonsku nenaplnila.

Víc práce pro ženy

Podle experta na japonskou ekonomiku Marcela Thielianta z výzkumné firmy Capital Economics má ale současná situace i určitá pozitiva. Na trhu práce se více zapojují starší lidé a ženy. „Nedostatek nutí firmy nabírat i zaměstnance, které dříve nehledali,“ uvedl. Připomněl přitom, že zvýšení role žen v japonské ekonomice je součástí plánů japonského prezidenta Šinzó Abeho.

Situace na trhu práce se podle Thielianta zatím dostatečně nepromítla do růstu mezd. Část japonských firem stěhuje továrny do zámoří, doma zaměstnance neseženou.

Na nedostatek lidí si v posledním roce často stěžují i firmy v Česku. Nejhorší situace je při obsazování dělnických pozic nebo u řidičů autobusů a kamiónů. Podnikatelské svazy proto apelují na vládu, aby usnadnila nábor zaměstnanců ze zahraničí, například z Ukrajiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám