Hlavní obsah

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila růst, koruna posiluje

Novinky, bož

Růst české ekonomiky na počátku roku 2017 zrychlil. Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 2,9 procenta a výrazně tak zrychlil z 1,3 procenta. Mezičtvrtletně česká ekonomika rostla o 1,3 procenta. Vyplývá to z odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Koruna v reakci dále posílila.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

HDP byl o 1,3 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí. Meziročně vzrostl o 2,9 procenta. Ekonomiku táhne zejména zahraniční poptávka podpořená pokračujícím růstem spotřeby domácností,“ uvedla Tereza Košťáková z oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ.

Podle předběžného odhadu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tedy nejen výrobního sektoru, ale i většiny odvětví služeb.

„Na základě dnešního předběžného odhadu lze očekávat mírně vyšší růst ekonomiky v letošním roce, a to kolem tří procent. Ačkoli se prozatím jedná pouze o první předběžný odhad, který může být ještě přehodnocen oběma směry, od poloviny roku 2015 dochází již pouze k dílčím zpřesněním,” sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Z toho titulu je tak dnešní hodnota o vývoji HDP příznivou zprávou, na kterou reagovala také koruna, která posílila k hranici 26,40 koruny za euro,” dodal.

Zaměstnanost byla v prvním čtvrtletí o 0,6 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,5 procenta. Míra zaměstnanosti v prvním čtvrtletí podle květnových údajů ČSÚ činila 72,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám