Hlavní obsah

Pošlete peníze, mailuje falešný ředitel. Komerční banka varuje před vlnou podvodných útoků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční banka v pátek varovala před novou vlnou podvodných útoků označovaných jako „falešný prezident“, které se ve zvýšené míře šíří v okolních zemích i Česku. Podvodníci se vydávají napodobením firemního e-mailu za vysoce postavené představitele firmy a nechávají si poslat peníze do daňových rájů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při útocích „falešný prezident“ (člen vrcholného vedení firmy) kontaktuje pracovníka, který má přístup k firemním financím a patřičná oprávnění provádět bankovní převody. S odvoláním na tajný projekt ve vazbě na nákup, akvizici v dceřiné či sesterské společnosti jej požádá, aby provedl naléhavou a velmi důvěrnou platbu, která obvykle směřuje do některého z daňových rájů. Často pak následuje e-mail, který se tváří jako e-mail odeslaný z firemní adresy, který shrnuje instrukce.

Tento typ útoku je podle banky velmi nebezpečný, jelikož podvodníci jsou často schopní sledovat elektronickou komunikaci ve firmě a připravit na základě zjištěných informací scénář, který nemusí být zprvu podezřelý. Veškerá většinou e-mailová komunikace se jeví příjemci jako komunikace s vedením firmy.

Jednoduchý, ale účinný trik

„V současné době pozorujeme zvýšený výskyt těchto podvodných jednání v České republice,” řekl Tomáš Doležal, manažer operačních rizik KB. Banka, která patří do skupiny francouzské Société Générale, zaznamenala také zvýšený výskyt uvedených podvodných jednání v okolních zemích. Byla cílena zejména na francouzské nadnárodní společnosti a jejich pobočky a dceřiné společnosti.

Podvodník se obvykle vydává za předsedu představenstva či prezidenta mateřské skupiny, generálního nebo finančního ředitele.

Uvedený scénář podvodů je sice jednoduchý, ale překvapivě účinný, varuje banka. Doporučuje proto seznámit s touto vlnou útoků nejen zaměstnance, kteří pracují ve finančním úseku a mají dostatečná oprávnění k autorizaci plateb, ale i pracovníky, kteří by mohli být osloveni, například s cílem vylákání citlivých informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám