Hlavní obsah

Nejpomaleji platí faktury Řekové, nejrychleji Rakušané

Novinky, tov

Průměrná doba splatnosti pohledávek ve světě je 64 dní. Zatímco v Řecku se firmy dočkají platby v průměru za 92 dní, v Rakousku jen za 44. Česko je s 52 dny na splacení faktury mezi lepším průměrem. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Euler Hermes ze skupiny Allianz a dat firmy Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná doba zaplacení faktury

Článek

Nezaplacená faktura je jedním z výmluvných symbolů současného světa – každá čtvrtá společnost čeká na platbu déle než 90 dní. Mezi jednotlivými státy i sektory byznysu jsou ale značné rozdíly.

Specialista na pojištění pohledávek Euler Hermes v analýze vychází z údajů z roku 2015 od 27 300 společností po celém světě.

„Je potřeba počítat s tím, že doba splatnosti pohledávek někde souvisí i s geografickou polohou, respektive kulturními specifiky dané oblasti. Především v Evropě to nepřispívá k odbourávání stereotypů o jižanech či seveřanech. Ze zbytku světa však může působit poměrně překvapivě například velmi nízká doba splatnosti v Jihoafrické republice (47 dní),” uvedl Luděk Obadal z Euler Hermes ČR.

Česko o den lepší než Němci

Podle analýzy trvá uhrazení pohledávky v průměru nejdéle v Řecku (91 dní), Číně a Itálii (88 dní) a naopak nejkratší dobu v Rakousku (44 dní), na Novém Zélandu (46 dní) a v Nizozemsku (47 dní).

Nejblíže průměru jsou Brazílie, Chile a Saúdská Arábie (64), překvapivě však také třeba Indie (67) či Španělsko (68). O zrádnosti průměru svědčí obrovský rozptyl dat u vybraných zemí. Například v Číně platí čtvrtina společností až po 131 dnech, stejnému množství firem však stačí méně než 37 dní.

„Česká republika bohužel nebyla přímo zahrnuta do analýzy, díky databázi společnosti Bisnode však dokážeme doplnit i adekvátní česká data. A podle nich si v oblasti platební morálky naše země nevede vůbec špatně. Český národní průměr v roce 2015 činil 52 dní od data vystavení faktury. Pohybujeme se tedy přibližně na úrovni Velké Británie a Švédska,“ říká Luděk Obadal.

Číslo vychází dokonce o den lépe než v sousedním Německu (53 dní).

Velký rozptyl u stavebnictví

Dalším významným kritériem, které ovlivňuje rychlost placení, je sektor podnikání. Zde podle autorů analýzy platí jednoduché pravidlo: čím blíže je obor ke koncovému zákazníkovi, tím lepší je platební morálka.

„Proto jsou lhůty nejdelší u elektrických zařízení, strojírenství či stavebnictví. V prvních dvou případech platby prodlužuje především pozice v dodavatelském řetězci, kde se zpoždění plateb kaskádovitě přenáší. Naopak maloobchod, potravinářský průmysl, doprava a další zákaznicky orientované sektory se obecně vyznačují rychlejší úhradou pohledávek,“ dodal Obadal.

Globální analýza společnosti Euler Hermes označuje za nejproblematičtější sektory z pohledu placení faktur elektrická zařízení (89 dní), strojírenství (87 dní) a stavebnictví (81 dní). V případě stavebnictví je však nutné zmínit významný rozptyl vzhledem k rozmanitosti oboru: čtvrtina společností čeká na platbu déle než 113 dní a stejné množství méně než 40 dní.

Na opačné straně spektra je s výrazným náskokem maloobchod (27 dní), a dále doprava a potravinářský průmysl (46 dní).

Reklama

Výběr článků

Načítám