Hlavní obsah

Brusel kvůli minimální mzdě pro řidiče zahájil řízení s Rakouskem

Evropská komise ve čtvrtek zahájila řízení s Rakouskem kvůli zákonu, který nařizuje, aby zahraniční řidiči přivážející či odvážející zboží z rakouského území dostávali rakouskou minimální mzdu. Komise to uvedla v pravidelném měsíčním přehledu prohřešků členských států vůči unijní legislativě. Nařízení podle Bruselu nepoměrně silně omezuje pohyb zboží a služeb na unijním jednotném trhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Dopravci ze zemí střední a východní Evropy včetně Česka proti nařízením v západní části EU protestují a označují je za likvidační.

Článek

Pokud Rakousko do dvou měsíců na výzvu Evropské komise odpovídajícím způsobem nezareaguje, může Brusel věc předložit unijnímu soudu.

Podobná řízení jako proti Rakousku už komise zahájila také proti Francii a Německu a to s podobným vysvětlením, tedy že nařízení omezují volný pohyb zboží a služeb v rámci jednotného trhu. Komise nicméně zdůraznila, že zásadu minimální mzdy podporuje.

Dopravci ze zemí střední a východní Evropy včetně Česka proti nařízením v západní části EU protestují a označují je za likvidační.

Problémy českých řidičů dopravních vozidel před časem na jednání s eurokomisařkou Elžbietou Bieńkowskou nadnesl i premiér Bohuslav Sobotka. Dopravci ze západní Evropy si stěžují na znevýhodnění vůči hůře placeným východoevropským dopravcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám