Hlavní obsah

Kancelář plná úředníků je víc než občan. Neomezené tarify pod sto korun nejsou na ministerstvech výjimkou

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za neomezené mobilní tarify platí jen 54 korun měsíčně nejen na ministerstvu financí, ale i spravedlnosti. Ceny pod sto korun i výhodné datové balíčky si s operátory vyjednala řada dalších rezortů či státních institucí, vyplývá z jejich vyjádření pro Novinky.cz. Běžní zákazníci platí několikanásobně víc.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Na ministerstvu spravedlnosti platí za neomezené volání a SMS do všech mobilních sítí 54,45 koruny s DPH. Balík 30 GB dat stojí 84,70. Ministerstvo zdravotnictví platí za neomezený paušál 90,75 Kč. Datový balíček 1,5 giga stojí na měsíc 60,50 Kč, za 121 korun mají data bez omezení.

Resort kultury má neomezené volání za 95,60 a data 3 GB za 83,50 Kč. O něco málo dráž volá ministerstvo průmyslu a obchodu – za 102,85 a data 3GB jako kultura za 83,50. Paušál těsně přes sto korun platí také například Česká obchodní inspekce.

Některé resorty nemají klasický neomezený tarif, ale volají například za necelých 30 haléřů za minutu, případně v privátní síti pro zaměstnance dokonce zdarma. Tak to má například ministerstvo pro místní rozvoj.

Srovnání cen volání některých rezortů (s DPH)
MinisterstvoNeomezený hlasový tarif (měsíc)Datový tarif
Finance54109 (10 GB)
Zemědělství60,5084,70 (10 GB)
Spravedlnost54,4584,70 (30 GB)
Zdravotnictví90,7560,50 (1,5 GB)
Kultura95,6083,50 (3 GB)
Průmysl102,8583,50 (3 GB)

Za 0,27 Kč za minutu volají na mobil také zaměstnanci Českého statistického úřadu. Podle mluvčí statistiků se při posledním tendru povedlo snížit ceny o 56 procent.

Specifický postup má ministerstvo obrany, které vysoutěžilo balík hlasových, SMS a datových služeb včetně mobilních telefonů na čtyři roky za 1,67 miliónu korun. Cenu za minutu tak podle rezortu ze souhrnné částky nelze rozpočítat.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že ceny volání pro něj dohaduje státní IT firma NAKIT. Ta na dotaz zatím konkrétní údaje neposkytla. Ministerstvo práce a sociálních věcí ceny neuvedlo s odkazem na obchodní tajemství dodavatele. Se stejným zdůvodněním ceny neuvedla ani Česká pošta.

Babiš a Jurečka se předháněli

Výhodně vyjednanou cenou mobilního volání a dat pro zaměstnance ministerstva se tento měsíc nejprve pochlubil šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO). Vzápětí se ozval ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Jako daňového poplatníka mě těší, že ministerstvo financí zvládlo vysoutěžit levnější volání, ale jde to rychleji a levněji,“ vzkázal Jurečka svému kolegovi z vlády na Facebooku. Spor se poté poněkud zamotal na tom, že finance uvedly cenu už s DPH, zatímco Jurečka bez DPH. [celá zpráva]

V tomto článku jsou všechny uvedené ceny přepočtené včetně DPH. Ministerstva často posílala údaje bez DPH, zřejmě vycházela z ceníků, kde byla daň rozepsaná zvlášť.

Proč musíme platit víc?

Ministři Babiš a Jurečka mediálním přeměřováním tarifů chtěli ukázat, jak dobře hospodaří s veřejnými penězi. Řada komentátorů se ale domnívá, že mnoho voličů spíše popudili. Lidé se ptají, proč musí platit mnohonásobně víc a zda by stát a jeho úřady jako ČTÚ nemohly více tlačit na zlevnění služeb operátorů pro všechny.

Ceny neomezených tarifů pro běžné zákazníky se pohybují nejčastěji mezi 300–700 korunami s DPH, podle velikosti připojeného datového balíku.

Kvůli postoji k mobilním tarifům byl před časem odvolán ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Jeho náměstek uvedl, že kdo chce levné tarify jako v Polsku, má jet do Polska.

Do zákona o elektronických komunikacích se zase Mládek pokusil prosadit paragraf, který by spotřebitelům znemožnil vyjednat si u operátora individuální tarif. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám