Hlavní obsah

Koruna klesla na 26,80 za euro. Byla nejslabší od konce intervencí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v úterý dopoledne dočasně oslabila vůči euru na 26,80 a byla tak nejslabší od ukončení intervencí ČNB před dvěma týdny. Vzápětí mírně posílila na 26,75 Kč/EUR. Vyplývá to z informací na webu společnosti Patria Online. Oproti intervencemi dlouho drženému kurzu 27 korun za euro je tak nyní koruna silnější jen o 25 haléřů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Ekonomové i bankéři z ČNB přitom počítali po ukončení intervencí s většími výkyvy kurzu až pod hranici 26 korun za euro. Česká měna byla zatím nejsilnější minulé pondělí, kdy se přiblížila hranici 26,50 koruny za euro. Další dny se držela poměrně stabilně mezi 26,60–26,70 koruny za euro.

Češi se tak zatím nemohou radovat z nákupu výrazně levnějších eur ve směnárnách či zlevňování zboží z dovozu a dovolených.

„Vývoj koruny vůči euru za poslední týden a půl překvapuje velmi malými pohyby. Koruna zůstává k euru velmi stabilní, a to přes to, že ČNB podle všeho není na trhu momentálně přítomna a neintervenuje,” řekl Novinkám ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Investoři drží nejméně bilión korun

Současný klid si vysvětluje tím, že ČNB tržní subjekty na ukončení kurzového závazku dlouhodobě připravovala, na rozdíl od zahájení intervencí v listopadu 2013, kdy většinu hráčů na trhu zaskočila. Očekává ale, že současný klid je jen dočasný.

„V minulých měsících korunu nakupovali ve velkém zahraniční investoři. Šlo minimálně o bilión korun. Předpokládám, že pokud koruna nezačne v nadcházejících týdnech posilovat, část zahraničních investorů začne uzavírat své korunové pozice a vyvolá tak na trhu s korunou výraznější turbulence,” odhaduje.

I podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka je zatím rozkolísanost na trhu nižší, než se předpokládalo. „Potvrzuje se hypotéza chybějící protistrany. Spekulativní pozice na posílení koruny je již tak velká, že se v tuto chvíli na trhu těžko hledají ti, kdo by tyto pozice spekulantů zavírali,” řekl.

ČNB ukončila intervence ve čtvrtek 6. dubna, od listopadu 2013 vytiskla koruny a nakoupila eura za víc než dva bilióny korun, aby koruně nedovolila posílit pod 27 Kč/EUR. Hlavním důvodem skončení intervencí bylo splnění inflačního cíle dvou procent. V březnu meziroční inflace vyšplhala dokonce na 2,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám