Hlavní obsah

Koruna je po skončení intervencí překvapivě klidná. Posílila k 26,55 za euro

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna v pátek odpoledne dočasně posílila pod 26,55 koruny za euro, byla tak nejsilnější od čtvrtečního oznámení České národní banky (ČNB) o ukončení devizových intervencí. Většinu dne se držela blízko kurzu 26,60. Ekonomové přitom čekali větší výkyvy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Kurz koruny proti euru se v pátek během dne pohyboval v pásmu 26,55 až 26,70 koruny za euro.

„Vypadá to, že hladina 26,60 koruny za euro představuje důležitý milník, na kterém někteří investoři korunu prodávají a vybírají zisky, na které sázeli před koncem kurzového závazku. Ke konci obchodního dne se koruna podívala krátkodobě i pod 26,55 koruny za euro, nejsilnější úroveň po včerejším oznámení ČNB,” uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Trh s korunou zřejmě čeká na nějaký větší impuls. Tím by mohlo být pondělní zveřejnění březnové inflace. Obchodování by pak nemuselo být tak klidné, jako bylo dnes,” dodal.

ČNB oznámila ukončení intervencí ve čtvrtek krátce po poledni. Trvaly od listopadu 2013 a centrální banka za tu dobu za nákup eur s cílem nepustit korunu pod 27 korun za euro utratila přes dva bilióny korun. [celá zpráva]

Po skončení intervenci pokračoval i v pátek růst výnosů u českých státních dluhopisů, i když jen mírným tempem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám