Hlavní obsah

Tržní hodnota automobilky Tesla překonala Ford

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržní hodnota výrobce elektromobilů Tesla v pondělí překonala tradiční americkou automobilku Ford. Akcie Tesly posílily o víc než sedm procent díky zprávě o růstu prodejů aut v prvním čtvrtletí, informoval server BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Showroom společnosti Tesla v Londýně

Článek

Celková hodnota všech akcií Tesly na konci obchodování dosáhla 49 miliard dolarů (1,24 biliónu korun), zatímco tržní hodnota automobilky Ford byla 46 miliard dolarů (1,17 biliónu korun).

Tesla v prvním čtvrtletí prodala přes 25 tisíc aut, což je meziročně nárůst o 70 procent. I přes rychlý růst je to zlomek ve srovnání s celkovými prodeji Fordu, který loni prodal na celém světě 6,7 miliónu aut. Tesla loni prodala 76 tisíc elektrických aut.

Investory ale přitahuje růstový potenciál Tesly, pomáhá i charisma šéfa a zakladatele firmy Elona Muska, píše BBC.

Tesla staví v Nevadě továrnu na baterie za pět miliard dolarů, po dokončení má být největší na světě. Tesla vyrábí nejen baterie pro auta, ale i do domácností. Slouží k uchování elektřiny například ze solárních panelů.

Důvěru v budoucnost Tesly potvrdil i vstup čínské společnosti Tencent, která minulý měsíc koupila v americké firmě pětiprocentní podíl za 1,78 miliard dolarů (45,15 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám