Hlavní obsah

Aero po 13 letech oživilo výrobu L-159, hledá zákazníky

Právo, Oldřich Danda

Po 13 letech Aero ve své továrně ve Vodochodech otevřelo linku na výrobu bitevníků L-159. Největší český letecký výrobce, který v 80. letech produkoval nejvíce proudových letounů na světě, si věří, že bude o jeho letouny zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

Představení letounu L-159 v Aero Vodochody 31. března 2017

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl pátečnímu slavnostnímu zahájení přítomen, řekl, že nejnadějněji vypadá jednání s Irákem, který před nedávnem koupil 15 strojů. Těch se jako nepotřebných zbavovala česká armáda. Irák teď uvažuje o nákupu nových strojů.

„Byli jsme informováni o třech zemích, kde Aero realizuje obchodní aktivity na podporu prodeje. Jednou z těchto zemí je Irák, který už letouny dříve koupil,“ řekl premiér. Podle informací Práva jsou dalšími zeměmi Rakousko a Argentina.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do kokpitu L-159

Generální ředitel Aera Giuseppe Giordo věří, že na trhu je poptávka po stovkách lehkých bojových letounů. „Jsme proto připraveni začít znovu vyrábět. Máme na to připravené všechny kapacity: inženýry, techniky, výrobní linku i subdodavatele,“ řekl Giordo. Jen českých subdodavatelů je okolo třiceti.

Linka na výrobu L-159 v podstatě již běží, protože na ní montují dvě dvoumístná letadla, která si pro výcvik objednala česká armáda. Podle Aera jsou schopní letoun vyrobit přibližně za rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Představení letounu se účastnil i premiér Bohuslav Sobotka.

L-159 začalo Aero vyrábět v roce 1997 a postupně české armádě dodalo 72 strojů za 50 miliard korun. Vojáci ale brzo zjistili, že nepotřebují více než 24 letounů. Zbytek proto armáda nechala v Aeru zakonzervovat. Toto uskladnění stálo v průběhu let více než 250 miliónů korun.

Ministerstvo obrany se řadu let pokoušelo nadbytečné stroje prodat. Prvních pět resort vyměnil za jeden dopravní letoun Casa. Před několika lety obrana ve spojení s Aerem prolomila nezájem a prodala 21 nepotřebných letounů americké firmě Draken International.

Letouny prodané Iráku jsou již několik měsíců nasazené do války proti Islámskému státu. Irácká armáda je používá pro bombardování nepřátelských pozic v Mosulu.

Majitelem Aera je od roku 2007 česko-slovenská investiční skupina Penta. Ta jej koupila od státu za tři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám