Hlavní obsah

České firmy chtějí zachovat volný obchod s Velkou Británií i po brexitu

Novinky, ČTK, bož

Zachování volného obchodu s Británií je pro české firmy prioritou, uvedl Svaz průmyslu a dopravy. Evropské zaměstnavatelské federace sdružené v organizaci BusinessEurope, do níž patří i český svaz, apelují na vyjednavače, aby zajistili plynulý přechod k budoucí obchodní dohodě mezi EU a Británií a k zachování společného trhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zachování volného obchodu s Británií je je české firmy prioritou, uvedl Svaz průmyslu a dopravy.

Článek

Velká Británie, která je čtvrtou nejdůležitější exportní destinací pro české vývozce, ve středu odpoledne oficiálně oznámila odchod země z Evropské unie. [celá zpráva]

„Vzájemný obchod mezi tuzemskými firmami a těmi z Velké Británie by se neměl komplikovat, poněvadž z něj profitují obě strany. Volný obchod vyplývá jako jasná priorita a brexit by jej neměl ohrozit,” domnívá se prezident svazu Jaroslav Hanák.

Mezi další principy, které svaz ve vyjednávání prosazuje, patří zachování co možná nejužších ekonomických vztahů mezi EU a Británií, omezení negativních dopadů brexitu na evropské obyvatele a firmy a nastolení právní jistoty v co nejkratší možné době.

Británie je čtvrtým nejdůležitějším odbytištěm pro české vývozce. V loňském roce tam české firmy vyvezly zboží za 207 miliard korun. Exportují se především auta a autodíly, ale třeba také různé elektropřístroje nebo hračky. Z Británie Česko dováží zejména auta či léky, ale například také stroje pro tisk.

Evropa by neměla trucovat

Podle ekonomů by zbytek Evropské unie neměl podlehnout nutkání se Británii pomstít, ale politici by měli hledat co nejlepší způsob další spolupráce.

„Na celém procesu je naprosto nejdůležitější jedna prostá věc. Buď bude zbytek Evropy trucovat a snažit se za trest Británii izolovat, nebo půjde vstříc zdravému rozumu a bude se snažit nastavit rozumné podmínky dalšího fungování společné Evropy,” sdělil Novinkám ekonom ze společnosti Zlaťáky.cz Matěj Čeleš.

„Z hospodářského pohledu byl pro brexitem překvapené asi největší šok fakt, že britská ekonomika po referendu nezkolabovala, ale naopak se jí začalo až nečekaně dařit,” připomněl pro Novinky analytik ČSOB Jan Čermák.

„Není pochyb o tom, že v makroekonomickém vyhlazení tohoto politického šoku mělo prsty výrazné oslabení libry, které šlo ruku v ruce s dodatečným uvolněním měnové politiky ze strany Bank of England,” dodal.

Rozchod by měl být klidný a konstruktivní

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda očekává, že základní scénář rozchodu mezi EU a Velkou Británií bude klidný a konstruktivní.

„Zahraniční obchod je výhodný pro obě strany. Obě strany si to včas uvědomí a nedopustí výraznější propad vzájemného zahraničního obchodu,” uvedl.

„Do Británie budou bez výraznější změny i nadále proudit čeští pracovníci a studenti, neboť pracovníci ze střední a východní Evropy pozitivně přispívají k růstu britské ekonomiky, na rozdíl od osob z některých jiných kulturně-civilizačních okruhů," uzavřel Kovanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám