Hlavní obsah

Řidiči autobusů budou stávkovat 6. dubna

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se uskuteční 6. dubna. Celorepublikový protest je svolán od 00:00 do 24:00. Ve středu to po jednání předsednictva Odborového svazu dopravy oznámil předseda svazu Luboš Pomajbík. Vedení odborů zároveň vyzvalo řidiče k masivní účasti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Odboráři nejsou v postoji k protestům jednotní. (ilustrační snímek)

Článek

Odboráři nejsou v postoji k protestům jednotní. V minulosti například stávku odmítly odbory v Pardubickém kraji, podobně se vyjadřovali zástupci zaměstnanců působících v jihlavské společnosti Icom Transport.

„My je vyzýváme, aby se aktivně zúčastnili stávky, na druhou stranu nemůžeme do stávky nikoho nutit. Samozřejmě že budeme bedlivě sledovat, aby někdo stávku někomu nezakazoval nebo někomu nevyhrožoval, pokud se stávky bude chtít zúčastnit,” domnívá se šéf dopravních odborů.

Řidiči si stěžují od roku 2015

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 Kč za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Někteří řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle nové podoby zákona o veřejných zakázkách by soutěže na zajištění veřejné dopravy měly zohledňovat i jiná kritéria než cenu a stanovovat například nejnižší mzdu pro šoféry autobusů. Nejhorší situace panuje podle odborů v Jihomoravském kraji a v Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám