Hlavní obsah

Zemanova prohlášení zahýbala kurzem koruny, ČNB musela reagovat

Novinky, Tomáš Volf

Slova prezidenta Miloše Zemana, že zrušení intervencí pomůže ekonomice a ČNB by si mohla pospíšit, vyvolalo na trhu v pondělí tlak na posílení koruny vůči euru. Ten musela centrální banka tlumit dalším nákupem eur, upozornili ekonomové. Není to poprvé, kdy hlava státu svými výroky zahýbala korunou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident Miloš Zeman znovu ukázal, že je to on, kdo na rozdíl od centrálních bankéřů z ČNB umí slovně intervenovat na trhu s korunou,” glosoval ekonom ČSOB Jan Čermák.

Někteří exportéři podle něj neberou bonmoty prezidenta „na rozdíl od rétorických cvičení členů bankovní rady ČNB” na lehkou váhu. „Svojí zajišťovací aktivitou zatlačili forwardový kurz koruny k euru viditelně níže pod hladinu kurzového závazku 27 korun. V praxi to samozřejmě znamenalo, že ČNB musela v ten moment nakoupit ještě více devizových rezerv,” řekl.

Na forwardovém trhu se odrážejí očekávání, jaký bude kurz koruny k euru například za půl roku.

Není to poprvé

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy Zeman „hází vidle” do politiky ČNB.

„Prezident Miloš Zeman nabourává aktuální snahu představitelů bankovní rady tuzemské centrální banky přesvědčit investory o tom, že k ukončení intervenčního režimu dojde až ve druhém pololetí letošního roku,” řekl už v pondělí Novinkám. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Intervence ČNB

Není to poprvé, co Zeman, který je odpůrcem intervencí, svými slovy zahýbal trhem s korunou. Podobná situace již nastala v prvním čtvrtletí roku 2015. Koruna tehdy dočasně posílila po jeho výrocích, že do bankovní rady vybere lidi, kteří pomohou intervence ukončit.

„Jak se včerejší slovní intervencí Miloše Zemana naložit? Zřejmě nijak zásadně. Stále platí, že kurzový závazek ČNB, kterému nepřestáváme věřit, platí do 31. března. Od apríla dále je ale možné všechno,” uzavřel Čermák.

Od začátku intervencí v listopadu 2013 ČNB natiskla přes 1,5 biliónu korun, za které nakoupila eura do devizových rezerv.

Anketa

Pomůže zrušení intervencí ČNB vůči koruně ekonomice?
Ano
83,4 %
Ne
16,6 %
Celkem hlasovalo 4141 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám