Hlavní obsah

Zrušení intervencí pomůže ekonomice, ČNB by si mohla pospíšit, tvrdí Zeman

Právo, Novinky, bož, mhr, tov
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se vložil do debaty o ukončení měnových intervencí České národní banky (ČNB). Podle Zemana by ČNB mohla intervence ukončit dříve než v polovině roku, o které hovoří bankovní rada. Zrušení intervencí pomůže ekonomice, uvedl v Olomouci. Podle ekonoma Lukáše Kovandy prezident svými výroky nabourává politiku centrální banky.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Zeman se vložil do debaty o ukončení měnových intervencí ČNB. (ilustrační snímek)

Článek

„Mluvil jsem před dvěma dny s guvernérem (Jiřím) Rusnokem a nebudu prozrazovat žádné tajemství, když řeknu, že ukončení kurzového závazku se očekává v prvním pololetí letošního roku a není vyloučeno, že možná dříve, než se nadějeme,” konstatoval Zeman.

Dodal přitom, že věří, že na ekonomický růst to „bude mít dlouhodobě daleko pozitivnější dopad, než dopad znehodnocené české koruny“.

Ekonom: Zeman hází vidle do politiky ČNB

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy Zeman „hází vidle” do politiky ČNB. „Prezident Miloš Zeman nabourává aktuální snahu představitelů bankovní rady tuzemské centrální banky přesvědčit investory o tom, že k ukončení intervenčního režimu dojde až ve druhém pololetí letošního roku,” sdělil Novinkám.

„Bankovní radě ČNB se v posledních dnech dařilo spekulativní poptávku mezinárodních investorů zchladit, což signalizoval růst dluhopisů vlády ČR,” připomněl Kovanda.

„Prezident Zeman by se žádných podobných výroků dopouštět neměl, měl by ctít nezávislost centrální banky a její počínání vůbec nekomentovat, a to zvláště v tomto, pro ni tak kritickém čase,” dodal Kovanda.

Jsem odpůrcem intervencí, řekl Zeman

Měnový kurz, který je cenou měny, by podle Zemana měla určovat nabídka a poptávka

Foto: David Ryneš, Novinky

Intervence ČNB

Zeman se označil za zásadního odpůrce měnových intervencí. „Jakýkoliv umělý zásah do měnového kurzu jenom deformuje tržní prostředí,” zdůraznil prezident s tím, že přestože to exportéři neradi slyší, vychovávají devizové intervence k lenosti.

Hampl si dovede představit i pozdější ukončení

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl minulý týden naopak prohlásil, že by si dovedl představit ukončení intervencí později než v polovině roku. Takový postup by byl podle něj bezpečnější. [celá zpráva] Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku.

Devizové intervence centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euru. ČNB od zahájení intervencí v listopadu 2013 do současnosti nakoupila eura za více než 1,5 biliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám