Hlavní obsah

Viceguvernér ČNB se vyslovil pro pozdější ukončení intervencí

Viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny zopakoval, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu roku. Sám by si však dovedl představit ukončení „o něco později”.

Článek

„Je pravděpodobné, že to nastane kolem poloviny roku,” řekl Hampl.

„Kdybyste se ptal jenom na můj osobní názor, na rozdíl od řady tržních hráčů si umím představit, že exit může nastat i o chvilku později," podotkl.

„Závazek by se dal opustit o něco později bez dopadu na cenovou stabilitu a hladký průběh exitu,” doplnil.

O ukončení intervencí bude rozhodovat bankovní rada ČNB, Hampl je jedním z jejích sedmi členů.

„Opuštění kurzového závazku je měnové rozhodnutí, které učiníme na jednom ze zasedání bankovní rady a které bude v okamžiku, kdy ho učiníme, oznámeno,” uvedl Hampl. Neumí si představit, že by mezi rozhodnutím o ukončení intervencí a jeho zveřejněním bylo nějaké prodlení.

Objem intervencí na začátku roku posílil

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku. Objem intervencí počátkem roku zesílil, v lednu byl nejvyšší od zahájení intervencí v listopadu 2013.

Za růstem je podle ekonomů rostoucí inflace a očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době.

Devizové intervence centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro.

Od počátku v listopadu 2013 do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 biliónu korun. V letošním lednu za nákup eur utratila zhruba 391 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám